Rendkívüli készültség van a Közép-Tiszán

2006.04.15. 14:06

Rendkívüli készültség lpett életbe a Közép-Tisza mentén. Pénteken délután 13 órától a Kisköre-Csongrád-Szolnok közti szakaszon lépett életbe készültség. A készültség miatt a megyei védelmi bizottsági elnökök saját hatáskörben döntenek a védekezésről. Súlyosbítja a helyzetet, hogy meteorológiai szolgálat szerint a térségbe esőt hozó felhők várhatók.

A Közép-Tisza mentén rendkívüli árvízvédelmi készültség van érvényben Kisköre és Csongrád között, a Zagyva visszaduzzasztással érintett szakaszán Újszász és Szolnok között, valamint a Hármas-Körös jobb partján Mezőtúr és Csongrád között a pénteken 13 órától életbe léptetett kormányrendelet szerint - hangzott el a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-kövizig) szombati szolnoki sajtótájékoztatóján.

Ez a szint lehetővé teszi, hogy a helyi és a megyei védelmi bizottsági elnökök az illetékességi területükön a saját hatáskörükben gyorsan meghozhassák a védekezéssel kapcsolatos rendelkezéseiket - tette hozzá Barcs Sándorné védelemvezető-helyettes. Jelezte: összesen 531 kilométer hosszon védekeznek az áradások ellen, 138 kilométeren továbbra is harmadfokú készültséget tartanak fenn.

Tájékoztatása szerint a Tisza vízállása szombat reggel Kiskörénél 979, Szolnoknál 971 centiméter volt, az áradás üteme lelassult. A folyamatos vízutánpótlás miatt rendkívül tartós árhullámra kell számítani. A tetőzés Kiskörénél április 15-én 975-980, Szolnoknál április 17-én 975-985 centiméter közötti vízszinttel várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a térség felett csapadékot hozó, erőteljes nyugati áramlás alakult ki. A csapadék mennyisége vasárnap reggelig még sehol sem éri el az 5 millimétert, viszont vasárnap reggeltől hétfő reggelig a Tisza, a Szamos és Maros vízgyűjtőjén meghaladhatja a 10 millimétert. A szél óránkénti átlagsebessége 15-20 kilométer közelében lesz, a széllökések nagysága viszont elérheti a 35-40 kilométert - mondta a szakember.

Barcs Sándorné közölte: a Köti-kövizig területén fakadó víz összesen 187, szivárgás 30 kilométeren jelentkezik. A csurgások száma 248-ra emelkedett. A szivárgó és fakadó víz által elöntött terület nagysága 742 hektár. Az elmúlt 24 órában a védekezésben 2.508 ember, 244 közúti jármű, 81 építőipari gép és 13 vízi jármű vett részt. A munkában felhasználtak 955 tonna terméskövet, 647 tonna kavicsot, 3.624 négyzetméter fóliát, 1.282 köbméter homokot és 39 ezer darab zsákot.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK