17 ezer embert veszélyeztet az árvíz

2006.04.16. 9:41

Rendkívüli árvízvédelmi készültség van a Tiszán és mellékfolyóin, mintegy hétszáztizenhat kilométeres szakaszon. Szegednél várhatóan hamarosan rekordot dönt a Tisza vízállása, amely meghaladhatja a 960 cemtimétert. Az árvíz mintegy tizenhétezer embert veszélyeztet közvetlenül. A védekezési munkákat tizenegyezren végzik, és többek között traktorok és katonai páncélosok is részt vesznek. Az esőzések miatt közben újabb árhullám indult el a Tisza felső szakaszán.

A veszélyhelyzetnek megfelelő rendkívüli készültségi fokozat összesen 716 km hosszúságú védvonalon érvényes a Tiszán, a Zagyván, a Maroson és a Hármas-Köröson. Tiszafürednél még nem következett be a tetőzés. Innentől a déli országhatárig továbbra is árad a Tisza: Szolnoknál vasárnap reggel a folyó vízállása 983 centiméter, Szegednél 947 centiméter volt. Szegednél szombaton átmenetileg csökkent a vízszint, mert valamelyest apasztotta a vajdasági gyálai nyári gáton történt víz-átbukás, de vasárnap tovább folytatódik az áradás.

Az esőzések az elmúlt napokban újabb, kisebb árhullámot indítottak el a Tisza felső szakaszán. Az árhullám hatása Tokajnál még nem érezhető, itt egyelőre folytatódik a nagyon lassú apadás. A terhelésnek leginkább kitett védvonalak továbbra is a taktaközi Tisza, valamint a Laskó és Rima mentén vannak. Szegednél várhatóan a jövő hét kedd és csütörtök között 980 centiméteren tetőzik a Tisza, ami az 1970-es 960 centiméteres eddigi rekordot mintegy 20 centiméterrel haladja meg.

Vasárnap reggelre 566-ra emelkedett az ár- és belvíz miatt kitelepítettek száma. Legutóbb egy embernek a belvíz miatt kellett elhagynia otthonát a Békés megyei Battonyán, két hajléktalant pedig Szegeden kellett kitelepíteni a Tisza árteréből. Több mint 17 ezer ember továbbra is közvetlen veszélyben van az ár- és belvíz miatt, közel 40 településen számolnak kitelepítéssel - mondta a katasztrófavédelem szóvivője, Dobson Tibor. 

Az ár- és belvíz elleni munkákban összesen mintegy 11 ezren vesznek részt, és közel ugyanennyien állnak készenlétben. Szombattól több mint félezer katona is dolgozik a gátakon Szolnokon, Szelevénynél és Kunszentmártonnál. Ezeken a helyeken a lakosságot is mozgósítani kellett. Kilencven elítélt is részt vesz a munkálatokban, ők Csongárd megyében homokzsákokat töltenek. A védelmi szervek és a civilek traktorai, markolói és billencsei mellett katonai páncélozott úszójárművek is felvonultak a Tiszához. Eddig több mint négymillió homokzsákot használtak fel a gátak megerősítéséhez.

Dobson Tibor hangsúlyozta, hogy "mind számokban, mind leterheltségben hasonló a mostani helyzet a 2000-es tiszai árhullámhoz". A szóvivő hozzátette, hogy a hosszantartó magas vízállás továbbra is komoly veszélyt jelent.

Fotó: MTI
Rekordokat dönhet az árvíz

Négy megyében van árvízi veszélyhelyzet

A kormány által szombaton kihirdetett árvízi veszélyhelyzet érvényben van és négy megyét érint  - közölte Antók Gábor, az Országos Műszaki Irányító Törzs törzsvezető-helyettese. Heves megyében a Tisza által érintett települések, Jász-Nagykun-Szolnok megyében a Tisza partvonala és a Zagyva torkolati része által érintett települések vannak veszélyben.

Bács-Kiskun megyében szintén a Tisza-parti településeket, Csongrád megyében a Tisza, a Maros és a Hármas-Körös partvonala által érintett településeket veszélyezteti az áradás. Ez összesen 716 kilométer partszakaszt érint.

Árvízvédelmi munkák jelenleg három dunai és mind a hat tiszai KÖVIZIG védvonalain folynak. A védvonalakon változatlanul növekszik az árvízi jelenségek száma a tartósan magas vízállások következtében.

A Berettyó alsó szakaszán és a Sebes-Körös torkolati szakaszán és a Kettős-Körösön harmad fokra, a Fehér-Körösön másodfokra emelték a készültséget az elmúlt huszonnégy órában. Első fokra csökkent a készültség szintje a Berettyó felső szakaszán és a Duna-völgyben. A Sión és a Nádor-csatornán megszűnt a készültség.

Forrás: MTI

Apad a Bodrog, áradnak a Körösök

A Bodrogon folytatódik a lassú apadás, Sárospataknál a vízállás 636 centiméteres volt. A Körösök vízrendszerében mindenütt az áradó tendencia érvényesül. A Maros a hazai szakaszon szintén árad. A Duna vízállása vasárnap reggel Bajánál 780 cm, Mohácsnál pedig 801 cm volt apadó ágban. A Tisza Tiszabecsnél apad, a Vásárosnamény-Záhony közötti szakaszon enyhén árad. Tokajnál a folyó vízállása 809 cm volt, a tetőzés óta 83 centimétert apadt.

A magyarországi folyók fővédvonalain összesen 2166 km hosszon van készültség. Rendkívüli készültségi fokozat van összesen 716 km védvonalon a Tisza folyó Kisköre és a déli országhatár közötti szakaszán, továbbá a mellékfolyók közül a Zagyva, a Hármas-Körös és a Maros folyó torkolatához csatlakozó védelmi szakaszain.

Harmadfokú a készültség a Tiszán a Lónyay főcsatorna torkolata és Kisköre között, a Zagyván Szolnok és Újszász között, a Taktán, a Bodrogon, a Kettős-, Hármas- és Fekete-Körösön, a Berettyó alsó és a Sebes-Körös torkolati szakaszán, valamint a Hortobágy-Berettyón összesen 910 km védvonalon.

Másodfokú készültséget tartanak 175 km védvonalon a Lónyay főcsatornán és a Fehér-Körösön. Első fokú a készültség 365 km hosszon, a Dunán Kalocsa alatt, a Krasznán és a Berettyó felső szakaszán.

Egy órát is késhetnek a vonatok

Fél órát, de akár egy órát is késnek a vonatok a Budapest-Szolnok-Nyíregyháza-Debrecen, illetve a Budapest-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza vonalon, mert a Tisza magas vízállása miatt még mindig érvényben van a korlátozás a szajoli vasúti hídon - közölte Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője.

Fotó: MTI
Egy nap alatt 433 millióba került a védekezés

A szajoli vasúti híd egyik vágányára a Tisza magas vízállása miatt zúzott kővel megrakott vasúti kocsikat toltak szombaton, hogy leterheljék a vasszerkezetet, így elkerülhető, hogy a víz elsodorja a hidat. A késéseket az okozza, hogy most a vonatok csak a másik sínpárt használhatják.

Szombaton az átlagosnál több, 150-180 ezer ember utazott a MÁV járatain, vasárnap már nem várható nagyobb utaslétszám - mondta a szóvivő. Hétfőn egyébként a vasárnapi menetrend lesz érvényben, és mentesítő járatokat is indítanak a Nyíregyháza-Debrecen-Miskolc-Budapest vonalon. A Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza közötti ünnepi mentesítő gyorsvonatok az eredeti útvonalon közlekednek, de 30-60 perces késések várhatók. Az utasokat Szajol és Szolnok között vonatpótló autóbuszok szállítják.

Nyolcmilliárdba került eddig a védekezés

Gyurcsány Ferenc kormányfő Szolnokon megígérte: megvédik a Tisza menti településeket akkor is, ha a folyó magasabban tetőzik, mint várták. "A Tisza jövő hétre várt szolnoki tetőzésekor a vízszint 10-15 centiméterrel magasabb lesz annál az értéknél, amire korábban számítottak, de alatta marad a 2000 tavaszán mért rekordnak" - fogalmazott a miniszterelnök. A Tisza árhullámának szolnoki tetőzését a legfrissebb számítások szerint a korábbi értéknél 15 centiméterrel nagyobbra, 1000 centiméterre becsülik a szakemberek. A folyón az eddigi rekord vízállást, 1041 centimétert 2000 áprilisában mérték.

Az ár- és belvízvédelmi munkálatokra az év elejétől eddig mintegy 8 milliárd forintot fordítottak, amiből az árvízvédelmi munkálatok 5,4 milliárdot, míg a belvízvédelem 2,6 milliárdot emésztettek fel - közölte Reich Gyula, Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szóvivője. Az elmúlt 24 órában az ár- és belvízvédekezés körülbelül 433 millió forintba került.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK