Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Heti Válasznak adott, csütörtökön megjelenő interjújában azt mondja, hogy az MDF a "Fidesz szétesését" próbálja elérni, ezzel igyekszik saját pozícióit erősíteni. Megjegyezte, hogy bár követett el emberi hibákat az MDF-fel szemben, de úgy vélte, a "fórumosok számos esetben vehemensebben ostoroztak bennünket, mint a kormányzó erőket".

A Fidesz és az MDF közötti viszony megromlásáról is beszél Orbán Viktor a Heti Válasznak adott, csütörtökön megjelenő interjúban. A Fidesz elnöke a hetilapnak elmondta, hogy személyesen is hibázott az MDF-fel szemben. "Emberi, stílusbeli hibákat bizonyosan elkövettem, ahogy párttársaim is. De aki figyelte az elmúlt évek történéseit, azt is láthatta, hogy a fórumosok számos esetben vehemensebben ostoroztak bennünket, mint a kormányzó erőket. S mintha keresték volna azokat a helyzeteket, amelyekben konfliktust provokálhatnak"- mondta.

Orbán a két párt elhidegülésének kezdetét 2002-re tette, amikor az MDF úgy döntött, külön frakciót alakít. A Fidesz elnöke szerint ha a négy éve közös listát állító két párt akkor egy frakciót alkot, az lett volna a parlament legnagyobb frakciója, s így közösen jelölhették volna a parlament elnökét.

Voltak ugyanakkor már korábban is nézetkülönbségek a két párt között, amiről Orbán nem beszélt az interjúban. Az MDF kezdeményezte még az Orbán-kormány alatt az úgynevezett Békejobb mozgalmat, amelynek ernyője alatt kisebb jobboldali politikai erőket fogott volna össze, ezt azonban ellenezte a Fidesz.

Orbán a lapnak adott interjúban úgy vélte, nem a Fidesz tört az MDF helyére, ugyanakkor szerinte az MDF-ben azt gondolják, hogy "vissza kell állítani a történelem helyes, normális rendjét. Ezen a Fidesz szétesését és az MDF visszaerősödését értik. Ezért is fogalmazzák meg azt a képtelenséget, hogy mi baloldali párt vagyunk, s hogy én nem az európai politizálást képviselem" - mondta.

"Tudomásul vettük, hogy egyedül kell megvívni a harcunkat." Annak ellenére, hogy Dávid Ibolya eddig elutasította az együttműködést a Fidesszel és az MDF elnöksége nem léptette vissza jelöltjeit, Orbán azt mondta: "Ha a második forduló után mégis miénk lesz a parlament legnagyobb frakciója, újra kormányzásra hívjuk az MDF-et."

A két párt között látványosan elmérgesedett a viszony az első forduló óta. Az MDF visszautasította a választási együttműködést, részben arra hivatkozva, hogy nincs esély a győzelemre, mire Orbán múlt szerdán a Hír TV-nek nyilatkozva azt mondta, hogy aki ezt állítja, "az elárulja saját szavazóit, elárulja az antalli örökséget, elárulja a polgári oldalt". A két párt közötti nyilatkozatháború a héten folytatódott azzal, hogy az MDF azt állította, a Fidesz áll a Dávid Ibolya lejáratását célzó sms-ek mögött, amit a nagyobbik ellenzéki párt visszautasított.