Visszaadták az utolsó sárospataki könyveket

2006.04.20. 13:21

Még tíz sárospataki könyv kerül vissza Oroszországból Magyarországra csütörtökön. A köteteket a moszkvai magyar nagykövet hozza haza, a külügyminiszter szerint a sárospataki gyűjteménynek több darabja már nincs Oroszországban.

Csütörtökön érkezik Magyarországra a sárospataki könyvtár újabb tíz kötete Oroszországból, amelyek között ősnyomtatvány, bibliatöredék és imádságos könyv is van - jelentette be Batiz András kormányszóvivő a Somogyi Ferenc külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón. A moszkvai magyar nagykövet személyesen hozza haza a köteteket, a repülőgép negyed háromkor érkezik Ferihegyre - tette hozzá a kormányszóvivő.

Február végén, Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatása alkalmával a gyűjtemény 136 kötete érkezett Magyarországra. Somogyi Ferenc külügyminiszter elmondta, hogy a dokumentumok szerint még tíz kötet volt, ami szintén része a gyűjteménynek, és ezek kerülnek most haza. Ez a tíz kötet - a többitől eltérően - töredékes formában maradt fenn, volt köztük olyan, amit a könyvön lévő magyar nyelvű széljegyzet alapján tudtak azonosítani - tette hozzá. A külügyminiszter szerint így több sárospataki eredetű könyv nincs Oroszországban. A tíz kötet először a Széchenyi Könyvtárba kerül, majd visszaviszik őket Sárospatakra.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerdán Siklóson jelentette be, hogy Magyarország moszkvai nagykövete újabb tíz sárospataki könyvet hoz csütörtökön Magyarországra. A kormányfő elmondta, az orosz elnök magyarországi látogatása után folytatódtak a tárgyalások annak bizonyítására, hogy vannak még Oroszországban könyvek. A sárospataki kötetek a Sárospataki Református Kollégium könyvtárából származnak, és a II. világháború végén kerültek a Szovjetunióba.

KAPCSOLÓDÓ CIKK