A Ki miben mindentudós? vetélkedő győztesei, a váci Boronkay csapata egy hetes svájci utazáson vehetett részt. Erről számolnak be az alábbiakban.

A Mindentudás Egyeteme által szervezett "Ki miben mindentudós?" vetélkedő győzteseiként egy svájci út volt a nyereményünk, ahol a világ vezető kutatóintézetébe, a CERN-be látogattunk el. Természetesen mielőtt a részecskefizikusok fellegvárába beléphettünk volna, vendéglátóink arról is gondoskodtak, hogy megismerhesük Svájc szépségeit. Zürichben városnézéssel töltöttük az első napot, majd Bern és Genf következett. A szevrezők mindegyik helyszínen a tenyerükön hordoztak minket.

Frohner Ákos fogadja a csapatot

Frohner Ákos fogadja a csapatot

A CERN (Centre Européen pour la Recherche Nucléaire) egy több gyorsítórendszerrel rendelkező, részecskéket kutató intézet, amely annak ellenére, hogy a világ legnagyobb ilyen létesítménye, folyamatos bővítés alatt áll. Bár  "melléktermékeik" nagy hírre tettek szert és mindennapi életünk során is találkozunk velük (ki a világhálóval, ki az orvosi vagy egyéb alkalmazásokkal), az intézet alapkutatásokkal foglalkozik és szigorúan tudományos, békés céllal létesült.

Valószínűleg mindenki tisztában van azzal, hogy a görög atomosz (oszthatatlan) kifejezés nem is annyira igaz az atomra. Középiskolában már megtanulhattuk, hogy egy atom protonból, neutronból és elektronból épül fel. Esetleg egyesek még azt is, hogy ezen kívül milyen részecskék léteznek még. Itt azt kutatják, hogy ezek az apró építőkövek milyen más alkotóelemekre bonthatók tovább.

Így épül a CMS

Így épül a CMS

CERN-beli látogatásunkat Kroó Norbert akadémikus javaslata alapján Vesztergombi György professzor szervezte, aki  ugyan személyesen nem tudott jelen lenni látogatásunk alkalmával, de számos ott dolgozó magyar kollégát megkért, hogy gondoskodjanak rólunk. Így első nap Jurcsó Péter, az intézmény HR-osztályának munkatársa és Frohner Ákos, a GRID fejlesztésével foglalkozó programozó, második nap pedig Bencze György részecskefizikus látott vendégül minket, aki a CMS müon pozíció monitor rendszer kidolgozásában vesz részt. Kutatásaikról mindannyian nagyon készségesen számoltak be, méghozzá úgy, hogy nekünk, tizedikes középiskolásoknak sem okozott problémát a hallottak megértése, sőt kifejezetten izgalmas volt meghallgatni a CERN múltjáról és jövőjéről szóló fejtegetéseket.

A CERN olyan, mint egy hatalmas olvasztótégely: az itt dolgozó munkatársak mintegy 120 nyelvet beszélnek, bár hivatalosan csak az angolt és a franciát használják. A nemzetköziség eszméje jól rímel a szintén svájci székhelyű ENSZ vagy NOB alapgondolataira. "Nem az a fontos, honnan jöttél, hanem az, hogy milyen ötleteket hozol." Az intézet nyitottságára jellemző, hogy nemcsak a tudományos eredmények hozzáférhetőek szakcikkek formájában, hanem készségesen vezettek végig a legkülönfélébb eszközök között és létesítményekben - és közben naiv és laikus kérdéseinkre éppúgy türelemmel és szívesen válaszoltak, mint a szakmaibb jellegűekre.