Majdnem előzetesbe került Mortimer

2006.04.25. 10:40

Meglepő eseménnyel kezdődött a Mortimer néven ismertté vált fiatalember büntetőperének keddi tárgyalása. Az emberölési kísérlettel vádolt 19 éves Gy. Mihály 40 percet késett a tárgyalásról, mire a bíró indokoltnak nevezte az előzetes letartóztatást, az ügyész pedig indítványozta ezt. A tárgyalást vezető tanács végül úgy döntött: ha még egyszer késik, előzetesbe helyezik. A tanúk kihallgatása során rosszul lett a vádlott kamaszkorú rokona, miután a bíró közölte vele, hogy hamis tanúzás miatt eljárást indít ellene.

"Zűrzavaros helyzet állt elő, ezt maguk okozták. De többet ilyen nem lesz" - mondta Vaskúti András bíró, az emberölési kísérlettel vádolt Mortimer büntetőperén. Gy. Mihály elsőrendű vádlott ugyanis 40 percet késett a tárgyalásról, míg bátyja, a másodrendű vádlott kereken egy órával később érkezett meg, s ez akadályozta a tanukihallgatás megkezdését.

A bíró a késések miatt indokoltnak nevezte a vádlottak előzetes letartóztatását, amit Dobos Gabriella ügyész - a bíró ez irányú kérdését követően - indítványozott, arra hivatkozva, hogy a késéssel nem tartották tiszteletben a bíróság tekintélyét.

Mortimer - védője szerint - másfél órával a 8.30-as kezdés előtt elindult a bíróságra, ám az eredetileg 20-25 percesre tervezett menetidőt nem tudta tartani, ugyanis dugóba került. A védő az előzetes letartóztatás elutasítását kérte, arra hivatkozva, hogy a vádlott vidéki, és nem ismeri jól a fővárosi közlekedési viszonyokat, ráadásul iskolába jár és a vizsgái előtt áll. Bátyja, aki máshonnan érkezett, állítása szerint azért késett, mert lerobbant az autója.

A délelőtti tárgyaláson először a vád tanúit, a megszúrt áldozat, P. József barátait hallgatták meg. Őket szembesítették Mortimerrel, de ez eredménytelen volt. A tanúk és a vádlott ugyanis ellentmondóan nyilatkozott arról, hogy milyen szóváltás volt a szereplők között a buszon, arról, hogy volt e kés a sértettnél, valamint, hogy a szúrás pillanatában rándult-e egyet a busz.

"Természetesen van bennem harag, de bosszú, vagy valami hasonló egyáltalán nincs" - mondta az [origo] kérdésére a bírósági folyósón P. József sértett, aki legalább tíz éves börtönbüntetést tartana igazságosnak Mortimerrel szemben.

A tanúkihallgatás során a vádlott barátai egymásnak, az áldozatnak, de még a vádlottnak is több ponton ellentmondtak a Moszkva téren álló buszon történtekkel kapcsolatban. Egyvalamiben azonban az addig meghallgatott összes tanúvallomás megegyezett: Mortimer állításával szemben senki nem látott kést az áldozatnál.

Az utolsó tanú (A. Katalin, aki Mortimer rokona) rosszul lett, miután a meghallgatása közben a bíró közölte vele, hogy hamis tanúzás miatt meg kell indítani ellene az eljárást. A tanú ugyanis határozottan állította, hogy P. József kést akart elővenni, mielőtt megszúrta őt a vádlott. A bíró ezt követően közölte vele, hogy ez ellentmond a többi tanú vallomásának, mire a tanú szédülni kezdett, és ezért a tárgyalást félbe kellett szakítani.

A jelentős visszhangot kiváltó bűneset tavaly május 8-án, a fővárosi 21-es buszon történt, amikor a Moszkva téren lévő megállóban egy hatfős, katonai jellegű ruhát viselő társaság egyik tagja karddal átszúrt egy 15 éves roma fiút. A rendőrség elfogta a bűncselekménnyel gyanúsított - akkor még fiatalkorú, törökbálinti, magát félig szintén romának valló - szakközépiskolást, aki egy be nem jegyzett, Mathias Rex nevű hagyományőrző társaság tagjaként társaival éppen kardvívást gyakorolni indult a Normafához.

Lencsés Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK