Szijjártót követné a legifjabb fideszes

Vágólapra másolva!
Ebben a ciklusban ismét lesz házaspár a képviselők között, anya és fia is közösön politizálhat az MSZP színeiben. Először szerzett mandátumot kerekesszékes politikus, egyedül az SZDSZ elnökének, Kuncze Gábornak sikerült ötödszörre is nyernie ugyanabban a választókerületben, és több mint 60 év választja el egymástól a most alakuló parlament legidősebb és legfiatalabb képviselőjét. A legifjabb fideszes már 16 éves korától tagja a pártnak, és abban bízik, Szijjártó Péter szóvivőhöz hasonló karriert futhat be. Az [origo] összeállítást készített a képviselői legekről, érdekességekről.
Vágólapra másolva!

"Nem kor szerint szeretnék politizálni" - mondta az [origo]-nak Nagy László, a legfiatalabb képviselő, aki még nem tapasztalta sem hátrányát, sem előnyét életkorának, legfeljebb csak a párton belül járt jól miatta, mivel ott az MSZP a listákon figyelembe vette, ha valaki harmicöt év alatti vagy pedig nő. Az 1983-as születésű szocialista politikus nem bánja, hogy fiatalságának nincsenek következményei a munkájában.

"A környezetem mindig biztosra vette, hogy politikus leszek" - emlékezett vissza karrierjének kezdetére Nagy László, aki viszont kisgyerekkora óta rendőr szeretett volna lenni. Fel is vették a főiskolára, de egészségügyi okok miatt ez a terv meghiúsult. Mivel korábban is szívesen foglalkozott politikával, természetesen alakult így a váltás. 20 évesen a Fiatal Baloldal Békés Megyei Szervezetének elnöke lett, most pedig képviselőként úgy érzi: kellő feladat áll előtte a következő parlamenti ciklusban, így egyelőre nem tervez hosszabb távra.

A képviselők fiatalsági ranglistájának második helyezettje, és egyben a legifjabb fideszes Ágh Péter, aki 1982-ben született. A politikus az [origo]-nak elmondta: megtiszteltetésnek érzi, hogy ilyen fiatalon került ebbe a pozícióba, és be szeretné bizonyítani, hogy tud élni a felkínált lehetőséggel. Az újdonsült képviselő már 16 éves kora óta tagja a Fidesznek, 4 éve önkormányzati képviselő, és munkája mellett két egyetemre jár párhuzamosan. "Ahogy látom, ugyanazt az életutat követem, mint Szijjártó Péter. Remélem, én is hasonlóan sikeres leszek, mint ő" - fogalmazta meg röviden karrierterveit Ágh Péter.

Az Országgyűlés legidősebb képviselője, a Fidesz-KDNP jelöltjeként bejutott Horváth János, aki 1921-ben született. "1944-ben a nyilaskeresztes Számonkérőszék halálos ítéletétől isteni csoda mentett meg diáktársaimmal együtt" - fogalmaz Horváth az önéletrajzában. A politikust 1947-ben egy koncepciós per következményeként négy évre börtönbe zárták. A forradalom után emigrált, 1997-ben tért haza Magyarországra. Egy évvel később, 51 évnyi kihagyás után ismét országyűlési képviselővé választották. Horváth Jánosnál négy évvel fiatalabb a legidősebb MSZP-s képviselő, Vitányi Iván tavaly ünnepelte 80. születésnapját.

Az új parlament 386 képviselője között csak 40 nő van. 25-en az MSZP padsoraiban ülnek majd, a Fidesz képviseletében 12-en szereztek mandátumot. Az SZDSZ-frakcióban 2, az MDF-nél pedig mindössze egy nőt találunk, igaz, ő maga a pártelnök, Dávid Ibolya.

A legidősebb képviselőnő az [origo] számításai szerint Gazdaghné Wittner Mária, aki jövőre lesz 70 éves. Az egykori varrónő az '56-os forradom idején, a Corvin-köznél és a Vajdahunyad utcánál fegyverrel harcolt, ezért első fokon halálra ítélték. 1970-ben szabadult a börtönből, utána ismét varrónőként dolgozott.

A képviselőnők között nincs olyan, aki 1980 után született volna. A legfiatalabb az 1974-es születésű, MSZP-s Vadai Ágnes. A politikus úgy tudja, nem csak életkor, hanem nyelvtudás terén is csúcstartó a parlamentben: összesen hat nyelven beszél és ötből már letette a nyelvvizsgát is. "Aki régebb óta dolgozik a politikában, annak több tapasztalata van, mint nekem, de én nem érzem sem előnyét, sem hátrányát a koromnak, ez csak egy - sajnos múló - állapot" - nyilatkozta a képviselő az [origo]-nak. Vadai korábban a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen tanított, a politikával a szocialista ijúsági szervezet megalakulásakor került kapcsolatba.

27 olyan képviselő van, akinek ötödszörre is sikerült bekerülnie a parlamentbe 1990 óta. Közülük 11-en a Fidesz jelöltjeként jutottak mandátumhoz, köztük Orbán Viktor, Kövér László és Deutsch-Für Tamás. Az MSZP-ből hat politikusnak, például Horn Gyulának és a legidősebb Vitányi Ivánnak sikerült ez a bravúr. Az SZDSZ-ben nyolc képviselő, többek között Pető Iván és Magyar Bálint, míg az MDF soraiban Csapody Miklós és Dávid Ibolya tartozik ebbe a körbe. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke az egyetlen, aki mindig bejutott ugyanabban az egyéni választókerületben, Szigetszentmiklóson szerzett mandátumot.

108-an vannak olyanok, akik még sohasem voltak parlamenti képviselők. A Fidesz-KDNP támogatásával 48, az MSZP-jével 51, az SZDSZ-ével 5, az MDF-ével pedig 3 politikus vehet részt a parlament alakuló ülésén. Megválaszottak egy független, újonc képviselőt is, Gyenesei István a Somogyért Szövetség jelöltjeként indult.

Megint vannak házastársak a parlamentben: az MSZP-s Veres János és Veresné Szabó Éva. Az előző ciklusban is volt férj-feleség páros: Nyakó István , az MSZP szóvivője és a szintén szocialista Nagy Nóra. Családi kötelék is akad, Botka László Szegeden, anyja, Botka Lajosné Szolnokon győzött, mindketten az MSZP színeiben indultak. 2006-ban nyert először képviselői mandátumot kerekesszékes politikus. A fideszes Hirt Ferenc vállalkozó, autókereskedéssel és szervízeléssel foglalkozik.

Janecskó Kata