Kósa: Orbánból már nem lesz kormányfőjelölt

2006.04.26. 9:13

Nem valószínű, hogy Orbán Viktor újra a Fidesz miniszterelnök-jelöltje lesz - mondta egy szerda reggeli tévéműsorban Kósa Lajos. A fideszes debreceni polgármester szerint - aki igyekezett hangsúlyozni, hogy Orbánt "a magyar politikai élet egyik legtehetségesebb" emberének tartja - más felállásban kell megmérettetniük magukat egy következő választáson. A politikus ugyanakkor úgy vélte, Orbánnak "nem feltétlenül kell mennie" a pártelnöki posztról.

Kósa Lajos debreceni polgármester nem tartja valószínűnek, hogy Orbán Viktor újra miniszterelnök-jelölt lesz. A politikus erről szerda reggel beszélt a közszolgálati televízió Nap-kelte című műsorában. "Az valószínű, hogy ha így teszi fel a kérdést, hogy lesz-e még egyszer Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt, akkor erre inkább azt mondom, hogy nem tartom valószínűnek, mert valószínű, hogy egy más felállásban kell egy következő választáson megmérettetni magunkat" - mondta a Fidesz Hajdú-Bihar megyei elnöke.

"Nem feltétlenül kell mennie"

A politikus szerint ugyanakkor a Fidesz a választásokon rengeteg embert megszólított, akik kifejezetten Orbán Viktor miniszterelnök-jelöltségére és arra a Fideszre szavaztak, amelyet Orbán Viktor vezetett, és közölte, nem hiszi, hogy most "az a reakció lenne a legjobb, hogy azonnal elkezdjünk kapkodni (...) és rossz személyi döntéseket hozni. (...) Ez egy higgadtabb és nyugodtabb döntést igényel". "Van (...) csomó feladat, amelyet még mindig az elnök úr tud a legjobban elvégezni". Arra a kérdésre, hogy mennie kell-e Orbán Viktornak, azt mondta: "hát ezt eldönti a kongresszus (...) én szerintem nem feltétlenül kell mennie".

Kósa Lajos a választási vereséggel kapcsolatban azt mondta, hogy a jobboldal csak egészen tökéletes kampánnyal nyerhet, más típusú kampányt kell csinálnia, mert ilyennel nem tud nyerni. Szerinte néhány személyi döntést rosszul hoztak meg, "olyan embereket állítottunk kampányarcnak, akik nem tudták megnyerni a baloldali embereket különböző mértékben". "A küzdelem hevében nem biztos, hogy kellett volna lovat váltanunk" - tette hozzá.

"Legtehetségesebb"

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor lehet-e frakcióvezető, úgy válaszolt, hogy most átmeneti periódus következik, "lesz egy olyan időszaka a jobboldalnak, amikor újra kell rendezni a sorokat, és lesz egy olyan, amikor el kell kezdeni újra építkezni", a következő választásokra felkészülve. Szerinte az újrarendezésben, a szövetség összetartásában Orbán Viktornak "kulcsszerepe" van. "Egyébként is, megvallom őszintén, szerintem a magyar politikai élet egyik legtehetségesebb embere, kár lenne érte" - mondta.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője egy szerdai sajtótájékoztatón úgy reagált Kósa Lajos kijelentésére: két nappal a választások után "egyikünk sincs abban a helyzetben, hogy 2010-es, vagy ki tudja mikori választási esélyeket latolgasson".

A Fidesz szerdán elnökségi, csütörtökön pedig frakcióülést tart. Ezeken feltehetően szó esik majd személyi kérdésekről is. Orbán Viktor a választási vereség után közölte, személy szerint ő és a Fidesz teljes elnöksége is felajánlja majd a lemondását a Fidesz soron következő kongresszusán. A várhatóan egy hónapon belül összeülő kongresszuson bizalmi szavazást tartanak Orbánról és a párt többi vezetőjéről.

"Megkerülhetetlen"

Ugyanebben a tévéműsorban megszólaltatták Navracsics Tibort, a Fidesz elnökének kabinetfőnökét, aki szerint a személyi döntésekkel meg kell várni, "milyen a hangulat párton belül, milyenek a bizalmi viszonyok". Szerinte a Fidesz vezetőségének és elnökének lemondása nem pusztán jelképes gesztus, a kongresszusnak kell döntenie ezekben a személyi kérdésekben.

Arra a kérdésre, hogy a jövő Fidesze elképzelhető-e Orbán Viktorral, Navracsics Tibor azt mondta: "természetesen". A politikus szerint, amíg Orbán Viktor aktív, vagy "félaktív" a magyar politikában, addig a Fidesznek, a polgári oldalnak, az egész magyar politikának "megkerülhetetlen figurája". Szerinte a pártelnök nem gátolja az esetleges megújulást a Fideszben.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKK