Szomorúnak tartja az országgyűlési választások eredményét Veres András katolikus püspök - erről az Új Ember című, katolikus hívőknek szóló lapban beszélt. A püspök szerint az elmúlt négy évben többször sérültek a hívő emberek jogai, különösen a közfeladatokat ellátó egyházi intézmények anyagi biztonsága került veszélybe.

"A választás végeredménye szomorúsággal tölt el, hiszen a kialakult helyzet egyfajta tükre az ország jelenlegi lelki és erkölcsi állapotának" - mondta Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára az Új Ember című hetilap április 30-i dátummal már megjelent számában.
   
A püspök szerint az elmúlt négy évben sok esetben sérültek a hívő emberek jogai, különösen a közfeladatokat ellátó egyházi intézmények anyagi biztonsága került veszélybe, de számtalan erkölcsi kérdésben is - család- és életvédelem, jogegyenlőség, igazságosság, szolidaritás - "megmutatkoztak az eddigi kormányzati munka fogyatékosságai".

"Nehéz tudomásul venni, hogy a választópolgárok jelentős része döntése meghozatalakor ezekre a szempontokra nincs tekintettel" - fogalmazott, hozzátéve: "különösen fájdalmas, hogy még magukat vallásosnak tartó emberek is szavaztak azokra a politikai erőkre, amelyek az egyház és a fent említett értékek ellenében határozzák meg a maguk identitását".

Veres András ugyanakkor örömét fejezte ki, hogy "a választók ilyen jelentős számban és egységesen kiálltak a keresztény és nemzeti értékek mellett".

Veres András szerint "változatlanul ideológiai harc részesei vagyunk", amely gyakran megmutatkozik az egyház és tagjai irányában. A püspök közölte, nemegyszer legszentebb dolgaik is, mint például a gyónás, politikai támadások eszközévé válnak; ez demokratikus viszonyok között érthetetlen és elfogadhatatlan jelenség.

"Csak bizakodhatunk abban, hogy új kormányzati feladatot kapva azok is átérzik felelősségüket, akik eddig a hívő emberekkel szemben nem sok elfogadást és megértést tanúsítottak, és változtatnak eddigi magatartásukon" - összegezte véleményét Veres András.