Számít népszerűségvesztésre Gyurcsány

2006.04.27. 10:06

Gyurcsány Ferenc feljött a második, Dávid Ibolya pedig a harmadik helyre a politikusok népszerűségi rangsorában a Szonda Ipsos két forduló között készített felmérése szerint, amelyet a Népszabadság közölt. Gyurcsány ugyanakkor számít arra, hogy veszíteni fog népszerűségéből, ha eljön a nehéz döntések időszaka.

A választások első fordulója némileg felforgatta a politikusok népszerűségi rangsorát a Szonda Ipsos Népszabadság által közölt felmérése szerint, amit a két forduló között gyűjtött adatok alapján készített. A legnagyobb mértékben Gyurcsány Ferenc, Hiller István és Herényi Károly megítélése javult (4-4 ponttal), alapvetően a kormánypárti szavazóknak köszönhetően. A rendszerváltás óta csak egyszer, 2002 őszén fordult elő, hogy a miniszterelnök megelőzte az államfőt, Sólyom László a lista 4. helyét foglalja el most.

A felméréssel foglalkozik Gyurcsány Ferenc is internetes naplójának csütörtöki bejegyzésében.  "Ha jól emlékszem, az elmúlt három évben soha ilyen magas értéket nem kaptam, de mindezzel együtt én a pillanatnyi népszerűséget nem tartom a teljesítmény fontos visszajelzésének" - írja Gyurcsány, hozzátéve, hogy ettől még nem hagyja hidegen az általa "előkelőnek" nevezett második hely. Megjegyzi ugyanakkor "pontosan tudjuk, a nehéz döntések hónapokra népszerűtlenné tehetik az embert, és csak lassan érik meg az a felismerés, hogy bizony ezt vagy azt meg kellett tenni". Majd azzal folytatja, nem fogja mérlegelni, hogy döntései hogyan hatnak a népszerűségére, bár abban azért bízik, hogy ha sikerül "élhető világot" teremtenie, akkor a "legvégén népszerű" lesz.

Nem ez az első alkalom, hogy Gyurcsány nehéz döntésekről, és az azok nyomán keletkező konfliktusokról értekezik blogjában. Bár a konkrét terveiről még nem beszélt a nyilvánosság előtt - ezt csak a koalíciós tárgyalások végére ígéri -, hazai és külföldi elemzők többször figyelmeztettek arra, hogy ha Magyarország nem akar végleg lemaradni az EU-ban, akkor fájdalmas lépésekre kell elszánnia magát. Gazdasági szakértők szerint az egyik legégetőbb feladat az uniós rekordhiánnyal küszködő költségvetés rendbetétele, amiről az Economist nevű tekintélyes brit üzleti lap nemrég azt írta, hogy sokként fogja érni a magyarokat.

A felmérés további helyezettjei

A legjelentősebb veszteséget a 18. helyen álló Orbán Viktor szenvedte el, akinek 3 pontot csökkent a mutatója, pedig ritka, hogy vezető ellenzéki politikus, a választási időszakban a lista utolsó negyedében helyezkedjen el - írja a Népszabadság a Szonda felmérése alapján.

A kutatás szerint az első választási forduló összességében pozitív hatással volt a politikusok megítélésére, hiszen csaknem mindenkinek javultak a pontszámai.

Az MDF-ben a nagy nyertes Herényi Károly, akinek ismertsége és népszerűsége is emelkedett, mégpedig főként a kormánypárti szavazók körében, miközben a Fidesz híveinek körében sem rontott. Dávid Ibolya tartotta pozícióját és lényegében pontszámát is, de egyértelműen kedveltebbé vált a szocialisták szimpatizánsai körében, mint a Fideszhez közel állók között.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK