Dzsekikkel próbál cáfolni a kecskeméti Fidesz

2006.04.27. 13:05

Fellebbez a Fidesz a helyi választási bizottság döntése ellen, amely elrendelte: az egyik kecskeméti választókerületben meg kell ismételni az országgyűlési választás második fordulóját. A jobboldali párt állítja, hogy a szocialistákhoz közeli emberek akartak narancssárga dzsekit venni. Eközben a területi választási irodának amiatt fő a feje, hogy ha lesz új szavazás, akkor miként fogják lebonyolítani.

A kecskeméti Fidesz-szervezet csütörtök délelőtt még egyeztetett az ügyvédeivel, de az [origo]-val azt közölték: várhatóan fellebbeznek a helyi választási bizottság - az MSZP kifogásának helyt adó - szerdai döntése ellen, amely elrendelte Kecskemét 2. számú választókerületében az országgyűlési szavazás megismétlését.

"A fellebbezést 72 órán belül - tehát szombaton 16 óráig - nyújthatják be, a területi választási bizottság ezt szintén 72 órán belül megtárgyalja" - mondta Ferenczi István, a Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Iroda vezetője. "Ezzel a határozattal szemben további jogorvoslati lehetőségként a megyei bírósághoz lehet fordulni, amelynek szintén 3 napon belül megszülető döntése ellen további fellebbezési lehetőség nincs" - tette hozzá.

"A rövid határidők a gyors lebonyolítás érdekében vannak, de a megismételt szavazás napjáig a választási irodának még egy sor feladata lenne, például a szavazólapok elkészítése, a kiértesítés, a választói névjegyzék összeállítása, vagy mondjuk újra mozgásba hozni a szavazatszámláló bizottságokat" - sorolta Ferenczi István, aki elismerte, meglehetősen szoros lenne a május 7-i ismételt voksolás lebonyolítása.

Nyirádi Judit, Kecskemét aljegyzője szerint viszont a fellebbezési határidők miatt a választás május 7-ei ismétlése szinte lehetetlen. Az aljegyző az MTI-nek elmondta: ha a jelenlegi döntés érvényben marad, kérdéses, hogy május 7-én meg lehet-e ismételni a választás második fordulóját.

Hamis szórólapok

Az MSZP és az SZDSZ azért fordult a választási bizottsághoz - és tett egyidejűleg rendőrségi feljelentést is -, mert szerintük a Fidesz választási törvénysértéseket követett el, és ezzel befolyásolta a második forduló eredményét. A szocialisták szerint az ellenzéki párt szórólapokat terjesztett, amelyeken azt állította: Szécsi Gábor, az MSZP-SZDSZ jelöltje visszalépett a második fordulós indulástól, ezért szavazzanak a fideszes Horváth Zsoltra.

Másik beadványuk szerint a Fidesz voksokat vett pénzért, és állítják: a választókat a Fidesz aktivistái szállították buszokkal a szavazásra. Az MSZP-SZDSZ szerint egyértelműen ennek következménye, hogy az első forduló után még az élen végzett Szécsi Gábort a második körben sokkal kevesebben támogatták, így végül pár száz szavazatos különbséggel a Fidesz jelöltje, Horváth Zsolt nyert.

Dzsekis próbálkozásokról beszél a Fidesz

Horváth Zsolt fordított a második körben

"A szocialisták állításai nem megalapozottak és nem is tudják ezeket bizonyítani" - mondta az [origo]-nak Vörösmarty Attila, a Fidesz kecskeméti szervezetének elnöke, aki tagadta, hogy szavazatokat vásároltak volna, és hogy a pártnak bármi köze lenne a hamis szórólapokhoz. Állítása szerint egyébként az MSZP "ellen-szórólapot" készített 13 ezer példányban, amelyet még aznap szétterített a városban, és azokon az állt, hogy Szécsi a híresztelésekkel ellentétben indul a második fordulóban. Vörösmarty szerint a Szécsivel kapcsolatos hamis állításokat tartalmazó szórólapok és az ellenszórólapok egyszerre kerültek a postaládákba.

A szórólapok ügyében rendőrségi eljárás is idnult, de ezzel kapcsolatban Vörösmarty közölte: "Nálunk nem találtak semmit, teljesen eredménytelen volt a rendőrségi házkutatás." A helyi elnök úgy tudja, a választókat megtévesztő szórólapból is összesen pár százat foglaltak le, de azt sem náluk.

A helyi Fidesz-elnök tehát gyanúsnak tartja azt is, hogy a két forduló között a kampányközpontjukban szerinte az MSZP-hez köthető vállalkozók megpróbáltak fideszes, narancssárga dzsekit vásárolni. Állítólag máshonnan is tudomásukra jutott, hogy vannak, akik ilyen ruhadarabokhoz próbálnak hozzájutni. "Már akkor is jeleztem, hogy ez provokációra alkalmas lehet. Hiszen ha látnak valakit ilyen narancsszínű dzsekiben szórólapot osztani, egyértelműen azt gondolhatják, hogy a mi emberünk" - vélte Vörösmarty Attila.

"Ez már annyira röhejes, hogy nem is érdemes rá válaszolni. Sületlenség az egész" -  kommentálta az [origo]-nak a dzsekiprovokációs vádakat Brúszel László, az MSZP városi elnöke. A megtévesztő szórólapokkal kapcsolatban Brúszel elmondta: a Fidesz érintettségét bizonyítja, hogy négy olyan személyt is tetten ért a rendőrség, akik bevallották, hogy a szórólapokat a helyi Fidesz-irodán kapták. Az MSZP helyi elnöke hozzátette: a valótlan állításokat tartalmazó szórólapok ellensúlyozására valóban gyártottak ellen-szórólapokat. A második forduló előtti pénteken 2 óra alatt 13 ezer ellen-szórólap gyártottak le, ezek terjesztését azonban az éjféli kampánycsend kezdetére felfüggesztették.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya az üggyel kapcsolatban csütörtökön négy főt hallgatott meg tanúként, az ügyben, akik érdemi információkkal tudtak szolgálni - közölte a rendőrség szóvivője. A rendőrség folytatja a nyomozást, amelyre hatvan nap áll rendelkezésre.

Mi volt a tanúkkal?

Vörösmarty állítja azt is, a választási bizottság szerdai ülésén - miközben 8 szocialista tanút meghallgattak - elutasították annak az egyik fideszes meghallgatását. A helyi választási bizottság elnöke, Madách Olivér azonban cáfolta ezt: "Az összes tanút meghallgattuk, aki megjelent, de ez a jegyzőkönyvekből is kiderül". Az ismételt szavazásról döntést hozó választási bizottság elnökének szavaiból kiderül, hogy kétféle hamis szórólap terjedt a városban. Az egyiken az szerepelt, hogy Szécsi visszalépett, a másikon viszont, hogy már bejutott a parlamentbe. Madách Olivér elmondása szerint a vitatott szórólapok jó minőségűek voltak, fejlett nyomdai technikával állították elő őket, méghozzá nagy mennyiségben. "Plakát is volt hozzá, és nem úgy nézett ki, mint amit egy sufniban gyártottak le, mert korábban már ilyen eset is akadt" - tette hozzá.

"A helyi választási bizottság egyértelműen úgy találta az összes körülmény mérlegelése alapján, hogy a kétféle hamis szórólap megtéveszthette a választókat" - mondta Madách Olivér. Közlése szerint a két szórólapban az volt a közös, hogy mindkettő arra szólította fel a választókat, hogy szavazzanak a fideszes Horváth Zsoltra. "Valószínűleg sokan egyszerűen otthon maradtak, el se mentek voksolni, vagy teljesen összezavarodtak, ezért - tekintve a végeredmények között pár száz szavazatos különbséget - mindenképpen új szavazásról kellett döntenünk" - mondta választási bizottsági elnök, aki a május 7-ei új szavazást lebonyolíthatónak tartja. "Mindenkinek az az érdeke, hogy ne húzódjon el, hiszen addig országos végeredmény sincs" - tett hozzá.

Ugyanúgy zajlana az ismételt voksolás is

"Soha nem került még sor megismételt szavazásra. A választási törvény értelmében akár a választás vagy a választás egy részének megismétlése is elrendelhető, itt most utóbbiról, csak a szavazás újbóli megtartásáról van szó" - mondta Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője. "Ha sor kerül Kecskeméten ismételt szavazásra, arra ugyanazok a választási szabályok vonatkoznak, tehát ugyanúgy, ugyanazokkal a formaságokkal kell lebonyolítani" - közölte Rytkó.

Gergely Zsófia - Szabó András

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK