A határon túli magyarok problémáinak a megismerése érdekében hív össze konferenciasorozatot Sólyom László köztársasági elnök. Az államfő május 4-re hívta össze az első tanácskozást, ahová a közéleti és a civil szférában elismert személyiségeket invitált meg.

Sólyom László köztársasági elnök konferenciasorozatot kezdeményez, amelynek célja a határon túli magyarok helyzetének és problémáinak pontos megismerése - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal.

Az államfő május 4-re hívta össze az első, nem nyilvános tanácskozást, amelyre olyan, a szomszédos országokban élő magyar tudósokat, a közéleti és a civil szférában elismert személyiségeket invitált meg, akik tevékenységük alapján, kutatási vagy szakterületük szabályai szerint tudnak érvényes megállapításokat tenni a határon túli magyarság helyzetéről.

"A kezdeményezés nem érinti a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) szükséges és fontos tevékenységét, és nem is illeszkedik annak kormányzati és politikai környezetébe" - áll a hivatal közleményében.