Öt ember került kórházba botulizmus miatt a napokban, egyikük meg is halt a betegség miatt - jelentette a TV2 Tények című hírműsora. A botulizmus egy rikta, de életveszélyes kór, amit rosszul elkészített ételekben megtelepedő baktériumok okozhatnak.

Egy ember meghalt, négyet kórházban kezelnek botulizmus miatt - közölte a TV2 Tények című hírműsora. A betegeket a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórházban ápolják. Zacher Gábor, a kórház toxikológus főorvosa az MTI-nek elmondta: a négy beteg közül az egyiket lélegeztető gépre kellett kapcsolni. A botulizmust okozó baktérium által termelt toxin ugyanis légzési zavarokat okozott nála. A Péterfy Sándor utcai kórházban egy ember már meghalt a betegségben.

A betegek olyan házilag készített füstölt sonkát ettek, amely feltehetően nem kellő alapossággal készült el. A páclé és a füstölés nem volt megfelelő, így a sonka csont melletti részénél megtelepedtek a baktériumok. A botulizmus ritka, de életveszélyes mérgezés, amit a Clostridium botulinum nevű baktérium által termelt méreganyag okoz. Ezek a toxinok a legerősebb ismert méreganyagok közé tartoznak; súlyos ideg- és izomkárosodást okoznak.

Zacher Gábor szerint Magyarországon évente 8-10 embert kezelnek a ritka típusú mérgezéssel. A Péterfy Sándor utcai kórházban mindössze egy mérgezés kezelésére elegendő ellenanyagot raktároznak, mert üvegje 1500 euróba kerül, és egy-egy kezelés alkalmával három-négy adagot kell használni. Abban az esetben, ha egyszerre több embert kell kezelni, a gyártó céggel kell felvenniük a kapcsolatot, és utánrendelni. Ez történt most is, eddig két alkalommal rendeltek ellenagyagot Németországból - mondta a főorvos.

A botulizmus tünetei: hányinger, hányás, kettős látás, szorító érzés a torokban. A tünetek hirtelen kezdődnek, rendszerint 18-36 órával a méreganyag szervezetbe kerülését követően. Akkor a legsúlyosabban a kórkép, ha a tünetek a szennyezett étel elfogyasztását követő 24 órán belül jelentkeznek. Az első jelek közé tartozik a szájszárazság és a kettős látás. Néhány betegben hányinger, hányás, gyomorgörcs és hasmenés az első tünet, másokban egyáltalán nem jelentkeznek gyomor-bélrendszeri tünetek. A botulizmus legnagyobb veszélye a légzési zavar.