Jobban vannak a sonkamérgezés áldozatai

2006.04.30. 22:08

Javult a botulizmus miatt a fővárosban kezelt betegek állapota. Közben még valakit vizsgálnak, akinek tünetei megfelelnek a ritka baktériumfertőzésnek, de még nem biztos, hogy ő is ebbe a betegségben szenved. A betegek a nem megfelelően elkészített füstölt sonka miatt kapták a légzési zavarokkal járó mérgezést.

"A három, botulizmussal kezelt beteg állapotában egyértelmű javulás állt be, köztük a lélegeztető gépre kapcsolt páciensében is" - mondta vasárnap este Zacher Gábor, a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórház toxikológus főorvosa. "Egy újabb beteg is érkezett intézetükbe vasárnap" - közölte a főorvos. Az új páciens tünetei megfelelhetnek a botulizmusnak, de még tartanak a vizsgálatok, így egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy ő is ebben a betegségben szenvedne.

A főorvos korábban elmondta, hogy a betegek olyan házilag készített füstölt sonkát ettek, amely feltehetően nem kellő alapossággal készült el. A páclé és a füstölés nem volt megfelelő, így a sonka csont melletti részénél megtelepedtek a botulizmust okozó baktériumok, ezek olyan toxint termelnek, amelyek légzési zavarokhoz vezetnek. Szombaton meghalt a Péterfy Sándor utcai kórházban egy szívbeteg páciens, aki szintén botulizmusban szenvedett, de az orvos szerint halálát elsősorban nem a légzési zavar, hanem alapbetegsége okozta.

Zacher Gábor korábban elmondta, hogy Magyarországon évente 8-10 embert kezelnek a ritka típusú mérgezéssel. A botulizmus tünetei: hányinger, hányás, kettős látás, szorító érzés a torokban. A tünetek hirtelen kezdődnek, rendszerint 18-36 órával a méreganyag szervezetbe kerülését követően. A betegség legnagyobb veszélye a légzési zavar.

KAPCSOLÓDÓ CIKK