Tovább tart az apadás a Tiszán

2006.04.30. 22:23

A Tisza teljes magyarországi szakaszán tovább tart az apadás, a Rábán és a Murán viszont elsőfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni vasárnap. A vízügyi szakemberek az árhullám levonulásával már a helyreállításra is gondolnak.

Az elmúlt 24 órában Szolnoknál hét, Csongrádnál és Szegednél tíz-tíz centimétert apadt a Tisza. "A Tisza középső szakaszán továbbra is lassan, naponta 8-10 centimétert apad a folyó, de a jelenlegi 975 centiméteres vízállása még mindig felette van az 1999-ben mért második legmagasabb értéknek" - mondta vasárnap szolnoki sajtótájékoztatóján Varga László védelemvezető, aki szerint már a helyreállításra is gondolni lehet. Már ez az apadási ütem is lehetővé teszi, hogy a folyó Kisköre és Szolnok közötti szakaszán a jövő héten megkezdjék a nyúlgátak elbontását és a védekezéshez felhasznált anyagok visszaszállítását - tette hozzá.

A nyugat-magyarországi folyókon első fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Rábán és a Murán Körmendnél, illetve Letenyénél vasárnap - közölte a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese, Abért László. A helyzet nem súlyos, helyenként a töltések lábát sem éri el a víz - hangsúlyozta a szakember, de hozzátette: mindkét folyón járőr- és figyelőszolgálatot tartanak.

Csökkent a dunai és tiszai ár miatt a kitelepítettek száma, jelenleg összesen 2153 - ezen belül a Tisza és mellékfolyói áradása miatt 1642 - embernek kellett elhagynia otthonát. "Csépa és Tiszasas egyes magasabban fekvő részeire visszatérhettek a kitelepítettek, de két település más körzeteiben, és Szelevényen érvényben van a teljes kitelepítés" - mondta el Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK