Mégis lesz ismétlés Kecskeméten

2006.05.01. 23:30

A területi választási bizottság hétfőn tárgyalta, de nem fogadta el Horváth Zsoltnak, a Fidesz képviselőjelöltjének fellebbezését, melyet az első fokon hozott döntés ellen nyújtott be, mely szerint Bács-Kiskun megye 2. választókerületében meg kell ismételni az országgyűlési választás második fordulóját.

A területi választási bizottság nyolc tagja közel kétórás ülés után szavazott, és az első körben szavazategyenlőség alakult ki. A bizottság elnöke ekkor szünetet rendelt azzal az indoklással, hogy a bizottságnak dönteni kell.

Herold József, a területi választási bizottság elnöke, a közel kétórás szünet után ismét szavazást rendelt el, ahol ismét szavazategyenlőség alakult ki. A bizottság elnöke ekkor úgy indokolt, hogy nem kapta meg a többséget a fellebbezés, ezért az elsőfokú határozat maradt érvényben, mely szerint a választás második fordulóját meg kell ismételni.

Az MSZP több beadványát szerdán tárgyalta első fokon a egyéni választókerületi választási bizottság, és többségi szavazással úgy döntött, hogy a választás eredményét több esemény alapvetően befolyásolta, ezért a választás megismétlését rendelte el május 7-én Bács-Kiskun megye 2. számú választókerületében.

Bács-Kiskun megye 2. választókerületében a választás első fordulóját Szécsi Gábor, Kecskemét polgármestere nyerte, a kormánypártok közös jelöltjeként. A második fordulót a Fidesz jelöltje Horváth Zsolt nyerte 239 szavazat különbséggel, de a külföldön leadott szavazatok miatt csak részeredményt született. A szavazatokat nem számolták meg szombaton, azokat a rendőrség tovább őrzi.

Horváth Zsolt, a Fidesz képviselőjelöltje az MTI-nek elmondta, hogy a területi választási bizottság 18 órakor szavazott, és négy-négy arányában először úgy döntött, hogy nincs döntés. Ezt követően közel két órával később megismételtette a szavazást, melynél ismét szavazategyenlőség alakult ki, és az elnök kihirdette, hogy a fellebbezést elutasították. Mi felülvizsgálati kérelmet nyújtunk be a megyei bírósághoz - tette hozzá Horváth Zsolt. A fellebbezésről a megyei bíróságnak három napon belül végleges döntést kell hozni.

Szécsi Gábor, ha mandátumot szerez, az SZDSZ frakció tagja lesz a két párt közötti megállapodás alapján.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK