Elmarasztalták a fővárost a kátyú-perben

2006.05.04. 16:49

A fővárosi utak rendbetételére és a kátyúk betömésére kötelezte a fővárost a Fővárosi Bíróság egy korábbi ítéletében. Az ítélet nem jogerős, a per másodfokon folyatódik. Budapest legforgalmasabb útjain jelenleg 700 kátyú van.

"Először mondta ki a bíróság, hogy a főváros nem végzi el a törvényben előírt feladatát" - mondta az [origo]-nak Wintermantel Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezető-helyettese azzal kapcsolatban, hogy a Főváros Bíróság első fokú ítéletében a kátyúk betömésére kötelezte a Fővárosi Önkormányzatot.

A márciusi ítélet szerint a Fővárosi Közterület-fenntartó Rt (FKF) és a Fővárosi Önkormányzat birtokháborítást követ el azzal, hogy nem biztosítja a zavartalan közlekedést a fővárosi utakon. A bíróság felszólította a fővárost a kátyúk betömésére és az utak rendbetételére. Az ítélet ellen a főváros fellebbezett.

Wintermantel elmondta: a pert egy magányszemély indította, akinek a Fidesz fővárosi frakciója nyújtott jogi segítséget. A politikus hozzátette: az ítélet attól függetlenül, hogy mi várható másodfokon, rendkívül fontos, precedens értékű döntés.

A folyamatban lévő ügyet nem kívánta kommentálni az [origo]-nak sem a főváros, sem az FKF Rt. Csanádi Csaba, az FKF közútfenntartási igazgatója elmondta: a főváros kezelésében lévő 1043 kilométeres útszakaszon (az FKF a 4300 kilométeres úthálózatából a legforgalmasabb részeket felügyeli) jelenleg 600-700 kátyú van.

Ezeket a közút-felújítási program, illetve külön kátyújavító program keretében próbálják felszámolni. Az úthibák betömködésére az idei évben várhatóan 2 milliárd forintot fordít a főváros.

KAPCSOLÓDÓ CIKK