Megszüntetik a veszélyhelyzetet a Tiszán

2006.05.04. 10:19

Jövő kedden megszüntetik a Tisza teljes szakaszán az április közepén elrendelt veszélyhelyzetet. A belügyminiszter szerint az árvíz által jelentett veszély nem hárult el teljesen, de jelentősen csökkent.

A Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB) csütörtöki ülésén kezdeményezte, hogy május 9-én 15 órai hatállyal megszüntessék az árvízi veszélyhelyzetet a Tisza teljes szakaszán - jelentette be Lamperth Mónika belügyminiszter, a bizottság vezetője.

A Tisza alsó szakaszán április 14-én hirdettek veszélyhelyzetet. Ennek elrendelése esetén az érintett önkormányzatok könnyebben jutnak forrásokhoz a védekezéshez.

A belügyminiszter elmondta, a napi 10-12 centiméteres apadást figyelembe véve kedden már indokolt lehet a veszélyhelyzet megszüntetése. Közölte, nem szűnt meg teljesen a veszély, de jelentősen csökkent az elmúlt időszakban. Tájékoztatása szerint eddig 11,5 millió homokzsákot építettek be a védvonalakba, a munkálatokban részt vevők létszáma pedig volt, amikor elérte a 20 ezret.

Jelenleg 1.773 személynek kell távol maradnia otthonától, ebből 251-en a dunai, 1293-an a tiszai árvíz, míg a többiek a belvíz miatt - közölte Lamperth, hozzátéve, hogy a kormány rövidesen dönt arról, milyen támogatást vagy segítséget kapnak azok, akiknek a magántulajdonában  kár esett az árvíz miatt.

A tájékoztatón szintén résztvevő Persányi Miklós vízügyi miniszter elmondta, hogy a kitelepítettek egy-két napon belül visszatérhetnek az otthonaikba, állataikat pedig már a jövő héten  visszavihetik. "Magyarország szárazon megúszta ezt a rendkívüli árvizet" - fogalmazott a miniszter, aki szerint a védekezésben részt vevők teljesítményét jelzi, hogy nem fordultak elő olyan tragédiák Magyarországon, mint a környező országokban. "Egész Európában Magyarország tudta igazán sikeresen lebonyolítani az árvízi védekezést" - mondta.

Kritikus helyzet a Körös torkolatának közelében alakult ki korábban, ahol a gát megrepedése miatt hárum településen a lakosság kitelepítését is elrendelték. Azóta a lakók többsége visszatérhetett.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK