180 millióért kelt el egy Csontváry

2006.05.08. 20:44

A kalapács 180 millió forintnál koppant Csontváry Kosztka Tivadar Hídon átvonuló társaság című, kisméretű, 60x72 centiméteres képére folyó, izgalmas licitálás végén hétfőn este, a Mű-Terem Galéria tavaszi árverésén a Budapest Kongresszusi Központban, s bár még nincs vége a szezonnak, megelőlegezhető, hogy ezzel a tavaszi aukciók legmagasabb árát ütötték le.

Igaz, a képet rekord kikiáltási árról, 80 millió forintról indították, s ilyen magasról még nem indítottak festményt magyarországi aukción. Az is igaz, hogy ilyen kvalitású, az egykori Bedő-gyűjtemény főművéhez hasonló jelentőségű alkotás is csak nagyon ritkán bukkan fel a hazai műkereskedelemben. A Csontváry-életmű 127 ismert alkotásából ugyanis mindössze 22 festmény és három grafika van magángyűjteményben. A többit múzeumok, közgyűjtemények őrzik. Az elmúlt másfél évtizedben Csontvárytól mindössze három képet árvereztek.

 A most elkelt, nagyon jellegzetes, rejtélyes, kosztümös figurákkal benépesített Csontváry kép igen ismert, sokszor reprodukálták, számos kiállításon szerepelt, s a művészettörténészek Csontváry nagy kompozícióinak előzményét látják benne.

A versengésbe több, telefonon licitáló érdeklődő is bekapcsolódott, de a képet a néhány perces, feszült licitálás után - százmillió felett tízmilliós lépésenként emelkedett az ár - egy, a teremben helyet foglaló gyűjtő szerezte meg.

A kép ezzel az utóbbi 15 év legdrágábban elkelt alkotásai között van: a legutóbbi ilyen, nagy figyelmet kiváltó alkotás Munkácsy Mihály Poros út című képe volt, amely ugyancsak a Mű-Terem Galéria árverésén 2002-ben 220 millió forintért kelt el.

Magas árat ért el hétfőn este Bortnyik Sándor Stranddáma című képe is, amelyért végül 38 millió forintot adtak.