Az [origo] által megkérdezett dikákok közül többen azt mondták, hogy kemény volt a matek érettségi, de sokan mondták azt is, hogy rosszabbra számítottak. A közel százezer diák jelentős többsége középszinten érettségizett. A feladatokra ők összesen 180 percet kaptak, míg az emelt szinten érettségizőknek több idő jutott. Két iskola feladatlapjait véletlenül összecserélték, de komoly probléma nem történt.

"Jó volt, de elég volt" - kommentálta egy végzős fiú a matek érettségit a vizsga után. Az [origo] által megkérdezett végzős diákok közül többen megszenvedtek a feladatokkal . "A második rész rohadt nehéz volt, és nagyon ideges is voltam" - mesélte egy érettségiző lány a budapesti Madách Imre Gimnázium bejárata előtt. Fél órával a ledási határidő előtt már sokan kijöttek, szerintük bőven elég volt az idő.

Akadtak azonban olyanok is, akik sokkal könnyebbnek találták az érettségit, mint amire számítottak. Utóbbiaknak sikerült megbirkózniuk a második részben szereplő nehezebb feladatokkal is. "A legtöbbet logikával meg lehetett oldani, ha meg képlet kellett, ahhoz ott volt a függvénytáblázat" - mondta egy lány, akinek ugyan nem kell a matek a továbbtanuláshoz, de "jól mutat az ötös".

A diákok szerint a tanároktól függött, hogy ki találta nehéznek vagy könnyűnek a matekot. Voltak ugyanis, akik emelt szinten tanulták a tárgyat. Ők játszva megcsinálták a középszintű feladatokat, míg a középszinten tanulóknak voltak nehézségeik. Emelt szintű vizsgát csak nagyon kevesen tettek a Madách Gimnázium végzősei közül - mondták a diákok az [origo]-nak.

A feladatok között a diákok elmondása szerint volt átlagszámítás, halmazábra, hosszú szöveges feladatok, egyenletrendszer és kamatos kamatszámítás is. Az első részben - melyre negyvenöt percet kaptak az érettségizők - tizenkét könnyebb feladatot kellett megoldani. A második részben szöveges feladatokat adtak fel, erre 135 percet kaptak a középszinten vizsgázók. Az emelt szintű matek érettségit összesen 240 perc alatt kellett megoldani.

A vizsgán függvénytáblázatot és olyan zsebszámológépet használhattak, amely szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas. A függvénytáblázatról és a számológépről a vizsgázónak kellett gondoskodnia.

Az oktatási tárca szerint a tantárgyból középszinten 92 088-an, emelt szinten 6543-an vizsgáztak a középiskolákban. A diákok közül 1400-an valamilyen idegen nyelven - angolul, franciául, németül, spanyolul - vizsgáznak.

Az Oktatási Minisztérium (OM) szerint semmi nem késleltette az érettségik megkezdését és a vizsgák lebonyolítása is zavartalan volt. Hét iskolában volt tételhiány, de ezeket még a vizsga kezdete előtt pótolták. Egy helyen két iskola egymás dobozát vitte el, mert a jegyző rosszul adta át őket. Így az egyik helyen öt feladatlappal kevesebb volt, de ezt fénymásolással pótolták - áll az OM közleményében.

Az érettségi eredményeket a tavalyival megegyező módon számítják ki. Az írásbeli és szóbeli teljesítmény értékelését százalékban határozzák meg. A százalékok alapján adják az osztályzatot, és ebből számolják ki a felvételi pontokat is. A jeleshez középszinten 80 százalékos, emelt szinten 60 százalékos eredményt kell elérni, míg az elégségeshez mindkét szinten 20 százalékot. Az elégséges minősítés eléréséhez nem elég az összesen legalább 20 százalékos eredmény, hanem minden vizsgarésznél el kell érni legalább 10 százalékot. Hétfőn magyar nyelv és irodalomból érettségiztek a diákok.

Wirth Zsuzsanna