Mégsem akar parlamenti képviselő lenni Szilvásy György, a miniszterelnök kabinetfőnöke és Gráf József agrárminiszter sem, ezért visszaadták mandátumukat. Helyettük Szabó Lajos és Kránitz László kerülnek a parlamentbe az MSZP országos listájáról.

Az MSZP országos listájáról az Országgyűlésbe jutott Szilvásy György és Gráf József kedden lemondott mandátumáról, helyettük Szabó Lajos és Kránitz László lesz az MSZP-frakció tagja - közölte Nyakó István szóvivő az MTI-vel.

"Ahhoz a tevékenységhez, amelyet el fognak látni, nem kötelező országgyűlési képviselőnek lenni" - indokolta a szóvivő Szilvásy György miniszterelnöki kabinetfőnök és Gráf József földművelésügyi miniszter visszalépését.

Mint mondta, a koalíciós tárgyalások végén kiderül, hogy a Szilvásy György milyen posztot tölt majd be, míg Gráf Józsefről már a kampány időszakában úgy nyilatkozott Gyurcsány Ferenc kormányfő, mint az egyik legjobban teljesítő kormánytagról.

Nyakó István hangsúlyozta: a költségvetési bizottság elnökeként már sokat bizonyított Szabó Lajos és Sopron szocialista képviselője, Kránitz László. Ezért fontos, hogy a frakció tagjai legyenek. Szilvásy György és Gráf József visszalépése "az MSZP értékeit és érdekeit szolgálta" - mondta.

Szilvásy György, aki jelenleg a kormányfő kabinetfőnöke, már több mint húsz éve ismeri Gyurcsány Ferencet, régóta barátok és több céget is együtt irányítottak, például az Altus Rt.-t. Amikor Gyurcsány sportminiszter lett 2003-ban, Szilvásy éppen régi barátságuk és a korábban közösen irányított cégek miatt hagyta ott a tárca közigazgatási államtitkári posztját. A GYISM-ből Szilvásy a kulturális tárcához került, majd onnét 2004-ben a Belügyminisztériumhoz, mindig közigazgatási államtitkár volt. A miniszterelnök kabinetfőnökeként egy éve dolgozik. Mostani döntése azért is érdekes, mert a címzetes államtitkári besorolásban dolgozó Szilvásyt éppen azért nevezték ki politikai államtitkárnak, hogy indulhasson a választásokon.


[origo]/MTI