Megérzés miatt ültek ártatlanul hat évet

2006.05.11. 14:54
Fotó: Fábián Évi
Korona Presszó, Újszentmargita

Burkáék azt mondják, mióta kiszabadultak, nem kapnak rendes munkát. Ottjártunkkor az apa segédmunkázni volt valahol. A fiú hegesztő, érettségije is van, de arra panaszkodik, hogy mindenhol a gyakorlatot kérik számon, ám ő az elmúlt hat évet a rács mögött, majd házi őrizetben töltötte. Ráadásul most még papírja sincs róla, hogy ártatlanul ült börtönben, még nem kapta meg az ítélőtáblától a végzést.

Zeke László kártalanítás címén 50-50 millió forintra perli a magyar államot - ekkora kártérítésre még nem volt példa. A kialakulóban lévő bírói gyakorlat szerint átlagosan egymillió forintot szokás megítélni minden ártatlanul börtönben töltött év után, tehát ez az összeg messze e fölött van. "Az összeg pusztán mérlegelésen alapul, abból indulok ki, hogy kinek mi, mennyit ér. 50 millió egy jó debreceni kertes ház ára, és ha megkérdezném, hogy ki ülne érte több mint öt és fél évet, senki nem vállalná. Ráadásul ezekkel az emberekkel riogatták a helyi lapok a környékbelieket" - állítja Zeke László.

Az ügyészt azóta előléptették

Megkérdeztük Tóth Istvánt, aki az eset elejétől ügyészként képviselte a vádat, hogy utólag miként értékeli a Burka-ügyet. "Az ügy sajátossága volt, hogy komoly bizonyítási nehézségek léptek fel, ráadásul az idő súlyos elenyésztető hatással volt a bizonyítékokra. Sajnos itt is - mint általában - sok idő, ezúttal 13 hónap telt el az elkövetés és a vádirat benyújtása között" - mondja Tóth, akit azóta előléptettek, jelenleg a debreceni Fellebbviteli Főügyészség osztályvezetője.

Fotó: Fábián Évi
Szélső u. 35.

Az ügyész hozzáteszi: "Nem tekintem szakmai sikertelenségnek az ügyet, mert a felmentő ítélet nem azt mondta ki, hogy nem ők követték el a gyilkosságot, hanem azt, hogy nincs bizonyíték a bűnösségükre." Arra a kérdésre, hogy személy szerint meggyőződőse-e Burkáék bűnössége, azt válaszolja, hogy ő tiszteletben tartja a jogerős ítéletet. Az esetleges bocsánatkérést firtató megjegyzésünkre pedig a következőt felelte: "Az én személyes tapasztalatom, hogy a hatóság ilyen esetekben nem szokott bocsánatot kérni az érintettektől" - mondja Tóth István.

Megkerestük a Hajdú-Bihar Megyei Rendőrfőkapitányságot, hogy megtudjuk: utólag ők miként értékelik a nyomozás minőségét, de Vezendi Jánosné szóvivő azt mondta az [origo]-nak, hogy "mivel megszületett a bírói ítélet, ezért már nem kommentáljuk az ügyet". Zeke László, az apa védője ma eképpen összegzi a hatóságok tevékenységét: "A rendőrség alapvetően rossz nyomon indult el, az ügyész azonosult ezzel, a bíróság pedig még mielőtt kifutott volna az előzetesre rendelkezésére álló időből, meghozta a téves ítéletét."

Lencsés Csaba

Fotó: Fábián Évi

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK