Körözik a Magyar Nemzet főszerkesztőjét

2006.05.10. 18:20

Országos személyi körözés indult a Magyar Nemzet főszerkesztője, Liszkay Gábor ellen, mivel nem jelent meg annak a rágalmazási pernek a tárgyalásán, amit Demszky Gábor főpolgármester indított. Liszkay ügyvédje azt mondta, a következő tárgyalásra a főszerkesztővel együtt elmegy, és tisztázzák a kérdést.

A bíróság elrendelte Liszkay Gábornak, a Magyar Nemzet című lap főszerkesztőjének országos rendőrségi körözését, miután nem jelent meg annak a rágalmazási pernek a szerdai tárgyalásán, amelyet Demszky Gábor főpolgármester indított a főszerkesztő és két munkatársa ellen. Erről az SZDSZ fővárosi frakcióvezetője, Bőhm András nyilatkozott az MTI-nek Demszky Gábor felhatalmazásával.

Bőhm elmondta: szerdán a Pesti Központi Kerületi Bíróságon folytatódott az a per, amelyet a főpolgármester azért indított, mert szerinte valótlan közlések jelentek meg a horvátországi nyaralójával kapcsolatban. A politikus Demszky Gábortól úgy tudja, hogy a lap belpolitikai rovatvezetője a szerdai személyes meghallgatáson megjelent, és a valótlan közlések miatt bocsánatot kért. Ezt a főpolgármester jogi képviselője útján el is fogadta, így a bíróság vele szemben megszüntette az eljárást.

Bőhm András elmondta, hogy a bíróság ekkor észlelte, hogy a Magyar Nemzet című lap főszerkesztője többszöri idézés ellenére nem jelent meg a tárgyaláson. Miután a Liszkay Gábor bejelentett lakcímére kiküldött idézések kézbesítetlenül érkeztek vissza, - a bíróság kérésére - a rendőrség kiment a bejelentett lakcímre. Itt tudták meg, hogy Liszkay Gábor évek óta nem lakik azon a címen. Mivel lakóhelyére, vagy tartózkodási helyére nézve nem tudtak további információt szerezni a rendőröknek, a bíróság elrendelte az országos személyi körözést. Büntetőügyben a vádlottat csak lakcíméről lehet jogszerűen megidézni, arra tehát nincs törvényes lehetőség, hogy valakit a munkahelyéről idézzenek - tette hozzá a frakcióvezető.

Az [origo] megkeresésére Liszkay Gábor titkárságán közölték, hogy az ügyben jogi képviselője nyilatkozik. Futó Barnabás ügyvéd megerősítette, hogy elrendelték a körözést a főszerkesztő ellen. Elmondása szerint Liszkay hivatalos címe valóban nem azonos a tartózkodási helyével, de rendszeresen ellenőrzi postáját, és az idézésék ennek ellenére valamiért nem jutottak el hozzá.

Futó megjegyezte, a bíróság szabályszerűen járt el, de előfordul, hogy ennél rugalmasabb. Mint mondta, szerdán egy másik ügyben képviselte a Magyar Nemzet egyik újságíróját ugyanazon a bíróságon, amely elrendelte a körözést, és ebben az esetben a vádiratot az újságíró munkahelyére, a szerkesztőségbe küldték. Az ügyvéd hozzátette, megpróbálja elérni, hogy a bíróság vonja vissza a körözést, ő pedig biztosítani fogja, hogy a következő tárgyaláson Liszkay Gáborral együtt megjelennek, és tisztázzák az ügyet.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK