Rendkívüli szúnyogirtást rendelt el a fővárosi ÁNTSZ, mert az első repülős irtást gyakorlatilag nem érezték meg az állatok. Az ár-és belvíz miatt nagyságrendekkel több szúnyog miatt eleve dupla annyi irtást rendelt el a budapesti tisztifőorvosi szolgálat, mint tavaly, de nem biztos, hogy elég lesz.

"Sokkal-sokkal több szúnyog lesz az idén, mint korábban" - mondta az [origo]-nak Szántai Károly, a fővárosi ÁNTSZ osztályvezetője, az viszont szerinte megbecsülhetetlen, hogy számszerűen mennyivel. A rovarok, illetve a szúnyogok irtására egyedül Budapesten működik önálló osztály, munkatársainak száma pedig több mint az ország összes, ezzel foglalkozó tisztiorvosi apparátusáé együttvéve.

A főorvos elmondta, szemben a tavalyi hét alkalommal, idén tizenkét repülési engedélyt kértek a már kikelt szúnyogok elleni, kémiai bevetésre. Ez a szokásos 650 hektárnyi területet, főként a Duna menti részeket érinti. "Hétfőn megtörtént az első repülős irtás, de úgy látjuk, hogy nem nagyon érezték meg a szúnyogok, ezért rendkívüli irtást rendeltünk el jövő hétfőre" - mondta Szántai Károly. A lárvák ellen is nagyobb erővel védekezik az ÁNTSZ, a szokásos száz helyett, ötszáz hektáron irtanak, s nem egy, hanem összesen négy alkalommal.

A rovarok száma a jelentős belvíz és a minden korábbi rekordot megdöntő árvíz miatt emelkedhet minden eddigi mérték fölé. "Ahol az elmúlt tíz évben szúnyogok voltak, és lárvát hagytak, ott most a víz és a meleg kikelti a petéket, amelyekből szúnyog lesz. Ráadásul ezek akár 20-25 kilométeres távolságra is elrepülnek, tehát az ár- és belvizes területektől távolabb is megjelenhetnek a csípős rovarok" - mondja Szántai.

A repülős permetezés mellett a földről, egy pár napja vásárolt nagynyomású géppel is irtják a szúnyogokat a főváros több pontján, először a III-IV. kerületben, majd a jövő héttől a város déli részén is. Az idén - mint rendszerint - 35 millió forintot költ a Fővárosi Önkormányzat erre a célra, ezzel Szántai Károly határozottan cáfolta azokat a híreket, miszerint szúnyogirtásra ez évben csak a felét költhetnék a tavalyi összegnek. Sőt, mint elmondta, már most tárgyalnak az elkövetkező öt év finanszírozásáról.

Szántai Károly azt is közölte, hogy jelenleg a főváros szúnyogoktól hemzsegő részein óránként, átlagosan 120-130 csípést szedhet össze az, aki megfelelő védőruházat nélkül hagyja, hogy a rovarok a csupasz bőrére szálljanak.