Több mint 300 oldalas, 13 millió forintba kerülő kiadványban ismerteti az Oktatási Minisztérium elmúlt négyéves tevékenységét. A 2000 példányban készült, vaskos tájékoztatóról a tárca sajtófőnöke szerint kizárólag pozitív visszajelzéseket kaptak.

Gyurcsány Ferenc már jelezte, az új kormányban szocialista politikust szeretne látni az oktatási tárca élén, ami egyértelmű kritika a minisztériumot jelenleg vezető szabad demokrata Magyar Bálint felé, ő azonban tovább bizonygatja sikereit. Az Oktatási Minisztérium egy 325 oldalas, jó minőségű színes papírra nyomott, rengeteg fotóval illusztrált kiadványt is kiadott, amely a tárca elmúlt négy évi tevékenységét ismerteti. A "Reformok az oktatásban 2002-2006" című könyv 2000 példányban készült, és a minisztérium tájékoztatása szerint 13 millió forintot költöttek rá.

"Folyamatosan érkeznek oktatási intézményekből a kérések, hogy az iskola könyvtárába szeretnék elhelyezni" - közölte az [origo] megkeresésére Szántó Gabriella, az Oktatási Minisztérium (OM) sajtófőnöke. A tájékoztatót az oktatásban érintett kutatók, civil szervezetek, döntéshozók és a sajtó képviselői kapták meg, valamint létezéséről e-mailben értesítette a minisztérium az összes közoktatási intézményt. Utóbbiak, ha igénylik, a nyomtatott változatot is megkapják - amíg a készlet tart. Emellett több ezer, az oktatási szférában dolgozó személyt, szervezetet is e-mailben tájékoztatott az OM a kiadványról, és egyben elküldték a linket is, ami az OM honlapján szintén elérhetővé teszi a kiadványt.

Kérdésünkre, hogy ha a minisztérium honlapján olvasható a tájékoztató, ráadásul erről elektronikus levélben tájékoztattak is mindenkit, akkor miért volt szükség 13 millió forintból még ki is nyomtatni azt, a sajtófőnök a következőt felelte: "Az, hogy egy kötet megtalálható az iskolai könyvtárban, nem ugyanolyan, mintha pdf. formátumban, a sokszor lassú iskolai interneten bogarászná valaki."

A könyv célja Szántó Gabriella szerint az, hogy "az elmúlt években véghezvitt, hihetetlen nagy reformot egyben lássák az érintettek. Azt, hogy az óvodai képzéstől kezdve, a kétszintű érettségin át, a bolognai folyamatig miként épül egymásra az egész rendszer."  Hozzátette: "Eddig kizárólag pozitív visszajelzéseket kaptunk, amelyek egyrészt magukat a reformlépéseket dicsérik, olykor kifejezetten megköszönik azokat. Ezen túl, többen köszönetüket fejezik ki azért, hogy ezt összefoglaltuk egy kiadványban" - mondta Szántó Gabriella. Kérdésünkre a sajtófőnök közölte, még van a minisztériumban a kiadványból.

Lencsés Csaba