A XII. kerületi turulszobor bontását rendelte el csütörtökön az építési hatóság. Ha a kerület nem fellebbezi meg a határozatot, három hónapon belül le kell bontani az Istenhegyi út és a Böszörményi út sarkán tornyosuló turulszobrot. Ellenkező esetben a Fővárosi Közigazgatási Hivatal előtt folyatódik a szoborügy.

Három hónapon belül le kell bontania a XII. kerületi önkormányzatnak az Istenhegyi út és a Böszörményi út sarkán épült, hat méter magas turulszobrot - határozott csütörtökön az építési hatóságként eljáró I. kerületi jegyző. A Fővárosi Közigazgatási Hivatal hétfőn szólította fel az I. kerületi jegyzőt, hogy három napon belül határozzon a szobor sorsáról.

A döntés azonban csak akkor emelkedik jogerőre, ha ezt nem fellebbezi meg a XII. kerület, ellenkező esetben másodfokon, a Fővárosi Közigazgatási Hivatal elé kerül a szoborügy - közölte az [origo]-val Forgács Imre, a hivatal vezetője. A XII. kerület nem kívánt reagálni arra a kérdésre, hogy elfogadják vagy megfellebbezik-e az ítéletet, megkeresésünket azzal hárították el, hogy még nem kapták kézhez a bontásról szóló határozatot.

A szobrot tavaly október 22-én avatták fel Mitnyan György kerületi polgármester jelenlétében a második világháború áldozatai emlékére. A szobor felállítását azért tartják jogszerűtlennek, mert a köztéri szobrok felállításának ügyében illetékes Fővárosi Közgyűlés elutasította a XII. kerületi polgármesternek az építési engedélyre beadott kérelmét. A kerület ugyanis csak  parkfelújításra, térrendezésre, fakivágásra kapott engedélyt, turulszobor felállítására nem.

A közigazgatási hivatal tavaly októberben közölte, hogy minden törvényes eszközt igénybe vesz a jogellenesen felállított szobor lebontása érdekében. A hivatalt a XII. kerületi SZDSZ-es képviselők kérték fel intézkedésre, akik nem csak az engedély hiánya miatt akarták leállítattni az építkezést. Attól is tartottak, hogy neonácik kedvelt találkozóhelye lesz a turulmadár szobra.

Szabó András