Népszavazást tartanak vasárnap Nyergesújfalun arról, hogy a település határában épüljön-e meg, az évente 50 ezer tonna szemetet elégető cementgyár. Miközben a kormány támogatja a beruházást, addig a zöldek arra hivatkozva ellenzik, hogy a környéken rengeteg gyár van, köztük a dorogi hulladékégető.

A kormány támogatja, hogy a Holcim cementgyárat építsen Nyergesújfalun, és bízik abban, hogy a helyiek a vasárnapi népszavazáson ugyanígy döntenek majd - jelentette ki Garamhegyi Ábel, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára.

A nyergesújfalui képviselőtestület már hozzájárult a cementmű építéséhez, a népszavazáson azt kérdezik a lakosságtól, egyetért-e ezzel a döntéssel. A beruházásról korábban öt környező településen volt népszavazás volt, melyen a 32 ezer szavazó háromnegyede arra voksolt, hogy nem szeretnék, ha a térségben új cementgyár épülne.

A tervek szerint a világ 70 országában jelen lévő Holcim Rt. a Komárom-Esztergom megyei Nyergesújfalu határában építené a cementgyárat. A cementmű 2010-re épülne meg közel 63 milliárd forintból. Tüzelőanyagként elsősorban hagyományos fűtőanyagot használna a cég, amely mellett hulladékot is égetne a gyár: évente 50 ezer tonna papíriszapot, műanyagot, gumiabroncsot hasznosítanának.

A cég azt ígéri, hogy a településnek, az építményadóból évente 36 milliós bevétele lesz. A Holcim egy játszóteret és egy sportpályát is építene, valamint 300 millió forintot biztosítana a városnak. További 300 millió forintért térségfejlesztési alapítványt hoznak létre, amely öt évig pályázati formában intézményeket, civil szervezeteket támogatna.

A beruházást ellenzik a környezetvédő civil szervezetek arra hivatkozva, hogy az esztergomi medence tíz kilométeres körzetében már több ipari létesítmény (a dorogi égető, a Richter Gedeon gyógyszergyár, a párkányi és a lábatlani papírgyár, az építőipari nyersanyagokat gyártó Baumit Kft. dorogi üzeme) található. A zöldek szerint a levegő szennyezettsége a térségben akkora, hogy a környéken a légúti megbetegedések 25-30 százalékkal haladják meg az országos átlagot.

A beruházó cég szerint, ha az üzem megépül, az semmiféle környezeti kockázatot nem jelent majd a környező településekre nézve. A cementet a Holcim zárt technológiával gyártja, szennyezőanyag  nem kerül a levegőbe, azok ugyanis beépülnek a készülő cementbe.