Három tárcára számíthat az SZDSZ a Népszabadság értesülése szerint. Az egyik Kóka Jánosé lesz, de hogy melyik, az még nem dőlt el. A másik az egészségügyi, de nagy valószínűséggel nem az SZDSZ által eredetileg javasolt Molnár Lajos irányítása alatt. Ha az SZDSZ-en múlik, a harmadik liberális tárca az oktatási lesz, Magyar Bálinttal.

Kóka János helye már biztosnak tűnik az új kormányban, ahogy valószínűleg az egészségügyi tárcát is liberális politikusra osztják. Az SZDSZ elképzeléseivel szemben a kormányfő, illetve a szocialisták azonban az összevont oktatási és kulturális tárcát Hiller Istvánnak, az MSZP elnökének szánják. Ha ez nem, az összetett külügyi-külgazdasági tárca juthat a liberálisoknak. Vagy az igazságügyi lehet a harmadik SZDSZ-es tárca.

A távozó kormány tagjai közül - a miniszterelnökön kívül - Gráf József földművelésügyi miniszternek biztos a bársonyszéke. Az eddigi kancelláriaminiszter, Kiss Péter minden valószínűség szerint távozik a Miniszterelnöki Hivatal éléről, de feljebb lép. Alapemberként számít rá a kormányfő. Fejlesztési miniszterként az uniós források felhasználását kell irányítania. A kancellária vezetését Szilvásy György veszi át. Lamperth Mónika és Juhász Ferenc is nagy valószínűséggel a kormányban marad, bár tárcájuk feladatköre változik.

A munkaügyi minisztériumból és az esélyegyenlőségi tárcából egy összetett humán erőforrás-minisztérium jöhet létre, de a majdani vezetőjéről nincs biztos információnk. Idekerülhet az oktatásügytől a szakképzés is. Míg korábban Veres János pénzügyminiszteri posztja is biztos volt, mára kiderült: Gyurcsány a liberális szellemiségű Surányi Györgyöt látta volna szívesen a József nádor téren, de a napilap szerint ő nem vállalta. A biztosan távozók listáján szerepel Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter neve is, utódjaként a szocialisták agrárszakértőjeként ismert Orosz Sándor jöhet szóba - írja a Népszabadság.