Repülőmodell okozott halálos balesetet

2006.05.13. 16:36

Egy szekszárdi házaspár azonnal életét vesztette, amikor szombaton délután az őcsényi repülőtéren tartott nemzetközi repülő-modellező bemutatón egy több mint két méteres repülőgépmodell a nézők közé zuhant. Négyen könnyebben megsérültek. Vélhetően egy, a rádió adó-vevőjét használó taxis vagy CB-rádiós okozhatta azt a rádiófrekvenciás zavart, amely miatt a baleset bekövetkezett.

Két ember meghalt, négyen pedig megsérültek szombaton délután, amikor az őcsényi repülőtéren tartott nemzetközi repülő-modellező bemutatón egy repülőgépmodell a nézők közé esett - közölte a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A tragédiában egy szekszárdi házaspár vesztette életét, akik felnőtt gyermekeikkel együtt vettek részt a rendezvényen - mondta Mártonné Kasler Sarolta hadnagy.

Bíró Gábor, a bemutatót szervező Szekszárdi Modellező Klub helyszínen tartózkodó tagja elmondta: egy német pilóta két-két és félméteres műrepülője zuhant a kordon mögött tartózkodó nézők közé, ez okozta a tragédiát. Szerint a német résztvevő rendkívül tapasztalt bemutató pilóta, aki "rendszeresen tart bemutatókat szerte a világon". "Egészen biztos, hogy nem az ő hibájából történt a baleset" - tette hozzá. Magyarországon tudomása szerint még nem történt hasonló baleset, külföldön azonban már volt rá példa - mondta Bíró.

A repülőteret lezárták, a rendőrség szakértők bevonásával folytat vizsgálatot. A balesetben még négyen megsérültek, őket a szekszárdi kórházba szállították, majd ellátás után haza is mehettek. Az ügyeletes főorvos tájékoztatása szerint nagy kiterjedésű zúzódásokat és hámsérüléseket szenvedtek.

Az egészségügyi törvény értelmében bizonyos rendezvényeken a szervezőknek gondoskodniuk kell arról, hogy a mentők a helyszínen készenlétben legyenek - mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál, aki szerint vizsgálat tárgya lehet, hogy jelen esetben a nézők száma, vagy a rendezvény veszélyessége indokolttá tette volna-e ezt a készenlétet. A szóvivő ugyanakkor azt mondta: biztos, hogy a két ember életét a jelen lévő mentők sem tudták volna megmenteni.

Rádiófrekvenciás zavar okozhatta a tragédiát

Vélhetően egy, a rádió adó-vevőjét használó taxis vagy CB-rádiós okozhatta azt a rádiófrekvenciás zavart, ami miatt a rádióirányítású műrepülő-modell irányíthatatlanná vált az őcsényi repülőtéren tartott nemzetközi repülő-modellező bemutatón - mondta a Magyar Modellező Szövetség elnöke, Harmath Andor szombaton. A szakértő szerint a zavart az okozhatta, hogy valaki - akár egy taxis, vagy CB-rádiós használta a rádió adó-vevő készülékét, esetleg egy másik, nem a repülőnapon részt vevő modellező repített - és ugyanazt a frekvenciát használta, mint a szerencsétlenül járt gép. A zavartól a rádiómodell egy időre irányíthatatlanná válik - tette hozzá.

Akár 200 km/h-val is repülhetnek
Az ilyen bemutatókon használt modellek szárnyfesztávja fél métertől 3 méterig terjed, és 80-100 kilométeres óránkénti sebességgel képesek repülni, egyes csúcsmodellek 200 kilométeres óránkénti sebességre is képesek.

A Magyar Modellező Szövetség elnöke szerint ezt a rádiózavart már pénteken is észlelték, amikor gyakorlatot tartottak a másnapi bemutató előtt, de akkor csak összetört egy modell. A szakértő szerint ezek ellen a rádiófrekvenciás zavarok ellen védekezni nem lehet. Mobiltelefon semmi esetre sem okozhatta a balesetet - tette hozzá.

Biztos, hogy nem olyan modellező okozta a balesetet, aki részt vett a bemutatón, mert ilyenkor az a szabály, hogy ha egy modellező kimegy repíteni, akkor egy úgynevezett frekvencia-táblán megjelöli azt a csatornát, amin ő repít. Mielőtt valaki más is indítaná a gépét, megnézi a frekvenciatáblát, és ha ugyanazt a csatornát szerette volna használni, akkor addig nem indul el, amíg a levegőben lévő modell le nem száll és a reptetője le nem veszi a tábláját - mondta.

A szervezőknek kell gondoskodni a biztonságról

Bajkó Erika, a Közlekedésbiztonsági Szervezet szóvivője elmondta: a szervezet vizsgálja a baleset okát, ami lehetett irányítási, műszaki vagy rádiófrekvencia-hiba. A balesetet szenvedett kétfedeles repülőgépmodell viszonylag nagy volt, szárnyának fesztávolsága valamivel több mint két méter, a súlya körülbelül 15 kilogramm, és 130 köbcentiméteres motor volt benne.

A szemtanúk elmondása szerint a modell mozgásából arra következtetnek, hogy eddig ismeretlen okból a modell letért a röppályájáról, irányíthatatlanná vált, így került a nézők fölé. A szóvivő elmondta, hogy az ilyen versenynél légteret kell igényelni, azaz ki kell jelölni a légteret, ahol ezek a modellek mozoghatnak, repülhetnek. Ez a légtér nem nyúlhat be a nézők fölé, biztonsági okból.

Arra, hogy a Magyar Modellező Szövetség elnöke, Harmath Andor azt mondta, a rádiózavart már pénteken is észlelték, amikor de akkor csak összetört egy modell, a szóvivő kijelentette: nem kell bejelenteni a rádiófrekvencia-zavart, de a szervezőknek kell gondoskodniuk a biztonságos üzemmenetről, vagyis arról, hogy folyamatosan kontroll alatt tudják tartani a modelleket.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK