Lamperth ellen lobbiznak jogvédők Gyurcsánynál

2006.05.16. 18:05

Nyílt levélben fordult a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz. A jogvédők azt kérik, hogy az alakuló kormányban a miniszterelnök egyáltalán ne biztosítson helyet Lamperth Mónikának. A TASZ szerint Lamperth belügyminisztersége idején a rendőrség többször járt el törvényellenesen.

"A belügyi kormányzat teljesítménye az elmúlt négy évben, a politikai szabadságjogok vonatkozásában, méltán nevezhető katasztrofálisnak" - így kezdődik a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet nyílt levele, melyet Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek címeztek. A szervezet szerint a gyülekezési jogról szóló törvény 1989-es hatályba lépése óta nem volt annyi konfliktus a gyülekezési jog gyakorlása körül, mint 2003 óta.

Több olyan eset fordult elő, amikor bírói ítéletek mondták ki a rendőrség jogsértését, illetve az eljárás alá volt emberek ártatlanságát - írják levelükben a jogvédők. A TASZ szerint a 2003. februári béketüntetések és egy szélsőjobboldali csoportosulás 2004 őszi megmozdulásai során nyilvánvalóvá vált, hogy a rendőrséget politikai eszközként használják.

"A Medgyessy-Gyurcsány kormány belügyminiszterét, Lamperth Mónikát, komoly politikai felelősség terheli azért, hogy az irányítása alá tartozó rendvédelmi szervek sorozatosan szegték meg a '89-es jogállami forradalom írott és íratlan szabályait" - áll a TASZ levelében. A jogvédők mindezekre hivatkozva azt kérik a miniszterelnöktől, hogy a megalakuló kormányban egyáltalán ne biztosítson helyet Lamperth Mónikának.

KAPCSOLÓDÓ CIKK