Rogán a Belvárosban jelöltetné magát

2006.05.16. 13:11

Rogán Antalt indítaná polgármesterjelöltként az V. kerületben a Fidesz. A kerületi szervezet már Rogán mellett tette le a garast, a végső döntést azonban a Fidesz budapesti választmánya mondja ki szerdán.

A Fidesz V. kerületi szervezete úgy döntött, hogy Rogán Antalt indítja polgármester-jelöltként az őszi önkormányzati választásokon - jelentette be a kerületi Fidesz-frakció vezetője, Puskás András kedden Budapesten. A kerületi pártszervezet hétfő esti gyűlésén ellenjavaslat nélkül Rogán Antalt jelölte. A javaslatról a budapesti választmány határoz a szerdai ülésén - közölte Puskás.

Rogán Antal elmondta: a Fidesz elnökségének a felhatalmazásával a következő napokban megkeresi a Kisgazda Polgári Egyesületet, a KDNP-t, valamint az MDF-et, és arra kéri őket, kössenek megállapodást arról, hogyan tudna a polgári szövetség közös jelöltekkel elindulni az őszi önkormányzati választásokon.

Rogán a Fidesz kampányfőnöke volt a választások előtt, és miután a párton belül többen is bírálták a kampányt, így kérdéses, hogy mennyire erős a pozíciója. Az országgyűlési választásokon is az ötödik kerületben indult egyéni jelöltként. Az első forduló után még nyerésre állt, de miután a szocialisták jelöltje visszalépett az SZDSZ-es Pető Iván javára, a második körben közel 10 százaléknyi szavazatkülönbséggel kikapott.

Maradok a kerületben

Rogán a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a következő években az országos politika helyett a helyi ügyek lesznek számára hangsúlyosak, és elhatározását akkor sem változtatja meg, ha esetleg nem sikerülne elnyernie a polgármesteri széket. "Bárhogy is alakul, a kerületet a fiatalok számára szerethetőbbé, az időseknek pedig élhetőbbé kell tennünk" - mondta. Majd első lépésben a nyugdíjasoknak fűtés-, a tanulóknak pedig utazási bérlettámogatást ígért, valamint a műemléki védelem alatt álló lakások megvásárlásának a törvényi szabályozását. (Az utóbbival kampányolt Kóka János is áprilisban a Várnegyedben)

Rogán a lehetséges szövetségeseiről elmondta, hogy a Fidesz 1994 óta sosem egyedül indult, és ezen most sem változtatna. Az együttműködést a kerületi MDF-fel kitűnőnek és folytatandónak értékelte. Függetlenül attól, hogy Orbán Viktor hétvégi beszédében az MDF-et az MSZP egyik tagozatának nevezte. "A helyi MDF hű a rendszerváltáshoz" - mondta Rogán.

Belvárosi patthelyzet

Az V. kerületben 1994 és 2002 között is a Fidesz adta a polgármestert Karsai Károly személyében, de a jobboldali többség a ciklus végére mindig elfogyott. Aztán 2002-ben minimális különbséggel Steiner Pál (MSZP) lett a polgármester, de a szociálliberális koalíció és a jobboldali tömb között patthelyzet alakult ki (12-12 fő, a 25. testületi tag egy bolgár kisebbségi képviselő). A működőképesség fenntartása érdekében  a két oldal megállapodást kötött.

2003-ban a Fidesz - története során harmadszor - feloszlatta az évek óta botrányoktól hangos, alacsony taglétszámú V. kerületi csoportját, és az újjászervezést Rogán végezte el.  2004 áprilisában aztán felborult a rend az önkormányzati képviselőtestületben. Miután  az ellenzékiek szerint Steiner Pál folyamatosan szabotálta a megállapodásban szereplő fejlesztéseket, a jobboldal több képviselő átszavazásával jogköröket vont el a polgármestertől. Igaz, idén áprilisban a Fidesz támogatásával bekerült egyik civil szervezet delegáltjának átállásával Steiner kiszabadult a politikai fogságból, de Rogán azt szeretné, ha őszre sikerülne öszekovácsolnia egy széles, a politikai erőket integráló választási szövetséget.

KAPCSOLÓDÓ CIKK