Egy hajléktalan férfi akart kérdést feltenni Demszky Gábor főpolgármesternek a Nyugati téren tartott sajtótájékoztatón, a politikus azonban nem engedte, bár igaz, hogy a rendezvény után beszélt vele. A BKV vezérigazgatója ötszáz forintot adott a férfinak, és azt tanácsolta neki, hogy költözzön be egy hajléktalanszállóra.

Egy hajléktalan férfi szakította félbe Demszky Gábor főpolgármester sajtótájékoztatóját pénteken a Nyugati téri villamosmegállóban. "Kérdezhetek valamit?" - szólította meg a fedél nélkül élő Simkó Tamás a főpolgármestert a Nagykörút felújításával kapcsolatos bejelentések után. Demszky mindössze egy rövid "nem"-mel válaszolt, de Simkó folytatta: "Sok millióba kerültek a munkálatok. Rengeteg hajléktalan lakik kint az utcán, arra miért nem költenek?"

Aba Botond, a BKV vezérigazgatója félrehívta a férfit, és arról beszélt neki, hogy számos hajléktalanszálló működik a fővárosban, majd a kezébe nyomott egy ötszáz forintos bankjegyet. "Ezt nem gondoltam volna, ez hihetlen. Eszem megáll" - mondta később Aba az újságíróknak.

Simkó Tamás az [origo] tudósítójának elmondta: felháborítja, hogy Demszky "dicsekszik", miközben szerinte a hajléktalanokkal nem törődnek. A középkorú férfi elmesélte, hogy állami gondozásban nőtt fel, és úgy érzi, esélye sem volt arra, hogy lakást tudjon vásárolni. Szállóra nem szeretne menni, mert fél, hogy kirabolják. Szerinte az oldaná meg a hajléktalanok problémáját, ha a régi munkásszállókat és a kihasználatlan épületeket átengednék nekik, ők pedig fizetnék a lakbért és a többi költséget.

A főpolgármester sajtőfőnöke felhívta az [origo] figyelmét, hogy a sajtótájékoztató után Demszky Gábor beszélt a hajléktalannal, és felajánlotta neki segítségét. A politikus és munkatársai elmondták a férfinak, hogy a hajléktalanszállókon van hely, és nem kell attól tartania, hogy meglopják, ezeken a helyeken ugyanis vannak zárható szekrények.

Janecskó Kata