Kilencven millió forintért ütötték le pénteken este a Kieselbach Galéria aukcióján Szinyei Merse Pál fél évszázada rejtőzködő, most előkerült ragyogó koloritú vásznát a Vígszínházban. Munkácsy Mihály Társalgás című képért 70 millió forintnál végződött a licit.

Forrás: [origo]
Őszi szinek - Szinyei Merse Pál

Az Őszi színek című kép már 1905-ben nemzetközi sikert aratott a velencei biennálén, ugyanebben az évben kiállították a Nemzeti Szalonban, később az Ernst Múzeumban és a Nemzeti Szalon jubiláris tárlatán, és legutóbb 1948-ban, a Szépművészeti Múzeumban. A kép sorsa 1964 óta nem volt ismert, amikor még az eredeti, magántulajdonban lévő festmény alapján készülhetett a színes reprodukció Pataki Dénes Szinyei Albumához. A gyűjtő halála után azonban nyoma veszett a képnek.

A közönség mégis ismerte, s Szinyei egyik legkedveltebb tájképeként tartotta nyilván, mivel a századforduló magyar képzőművészeti alkotásait műlapokon népszerűsítő Könyves Kálmán Műkiadó Rt. magas példányszámban, jó minőségű színes reprodukciót készített róla.

Ezek a nyomatok még ma is számos lakást díszítenek. Az új tulajdonos most az eredetiben gyönyörködhet, miután hosszas, telefonos licittel, a 45 millió forintos kikiáltási árnak éppen a duplájáért, 90 millió forintért sikerült megszereznie a tájfestő legreprezentatívabb alkotását.

Forrás: [origo]
Társalgás - Munkácsy Mihály

Ugyancsak 45 millió forintról indult a licit Munkácsy Mihály nagyméretű, kosztümös zsánerképéért. Az udvarlási jeleneten XIII. Lajos korabeli ruhákba öltözött szereplők láthatók egy ablak előtt, a Munkácsy enteriőrökre jellemző finom fényhatásokkal megfestve. A Társalgás című, 1888-89 körüli évekből származó, s a Magyar Királyi Postatakarékpénztár Árverési Csarnokának 1930-as aukcióján elárverezett vászon igazi muzeális darab. Ezért is védte le a képet a kulturális kormányzat. A licitverseny ez esetben is telefonos vevők között folyt, s 70 millió forintnál ért véget.

A 233 tételt felsorakoztató aukciós kínálatból 113 tétel cserélt gazdát hétszámjegyű, ezen belül tizenhatszor 10 millió forintot feletti összegért.