Megijedtek az 50 milliótól a bringások

2006.05.24. 11:55

Az egyetlen magyar kerékpáros arénának otthont adó Millenáris Sporttelep lebontása ellen demonstrálnak szerda este hat órakor biciklis civil szervezetek. A Hajós Alfréd által átépített létesítmény helyére a tervek szerint szálloda épülne, a tüntetők viszont eredeti funkciójának megtartása mellett biciklis központot hoznának létre az épületben, kocsmát, szervízt, kölcsönzőt és számos egyéb szolgáltatást telepítve oda. A kerékpárosok attól ijedtek meg, hogy az állam 50 milliós pályázatot írt ki az ötletekre.

"A magyar állam, a minisztériumok, a Nemzeti Sporthivatal és a befektetők felejtsék el, hogy ezt le lehet bontani!" - foglalta össze a szerda estére tervezett tüntetés célját László János, a Magyar Kerékpárosklub vezetője. Tizenhárom biciklis és városvédő civil szervezet fogott össze azért, hogy fennmaradjon a 110 éves Millenáris Sporttelep, ahol az ország egyetlen kerékpáros arénája található.

Az 1896-ban épült létesítmény fennmaradásáért azért kezdtek aggódni a civilek, mert a Nemzeti Sporthivatal februárban 50 millió forintos ötletpályázatot írt ki a Budapesti Olimpiai Központ területének fejlesztésére, és a kiírás szerint "az állam által biztosítani kívánt sportfunkciók és megfogalmazott sportszakmai igények kielégítéséhez nem szükséges a Millenáris, sem az abban biztosított funkciók megtartása." A pályázat eredménye május 18-tól nyilvános, az első díjon osztozó két munka közül az egyik szállodát és konferencia-központot tervez a Millenáris helyére, a másik pedig szintén szállót és társasházat.

A beérkezett javaslatok alapján szeretné az átépítést előkészítő kormányzati döntést megalapozni a Nemzeti Sporthivatal, bár egyelőre - az ötletpályázat eredményeképpen - tervezési szerződést még nem kötnek, és nem rendelnek meg tervezési szolgáltatást sem.  Az [origo] megkeresésére a hivatal sajtóosztálya megerősítette: a lebontásra vonatkozó tervek még nem véglegesek, hiszen egyelőre csak ötletpályázat zajlott le.

Ezt a tényt emelte ki Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal elnöke is, aki szerint a későbbi döntést akár a civilek szerdai megmozdulása is befolyásolhatja. Az elnök az [origo]-nak ugyanakkor kifejtette: sportszakmai szempontból nem támasztható alá a kerékpárpálya iránti igény, mivel ebben a sportágban nincsen igazán számottevő nemzeti eredményesség. Ábrahám szerint a tiltakozó civil szervezetek maguk is pályázhatnak a terület hasznosítására, igaz, ekkor biztosítaniuk kell a szükséges forrásokat is.

50 milliót költöttek ötletgyűjtésre

"Mi attól ijedtünk meg, hogy egy 50 milliós pályázatot írtak ki. Ha ennyi pénzt ráköltenek arra, hogy ötleteket gyűjtsenek, akkor ezt vélhetőleg komolyan gondolják" - mondta az [origo]-nak Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoporttól. A civilek május 19-én levelet írtak a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnökének, Varga Kálmánnak, amelyben azt kérték, hogy a Millenáris Sporttelepet nyilvánítsák műemlékké, valamint helyezzék ideiglenes védelem alá. A műemlékké nyilvánítást az indokolná, hogy a létesítményt az 1928-as kerékpáros világbajnokság apropójából Hajós Alfréd és Matyók Aladár tervei alapján építették újjá. A Millenáris nem csak a biciklisek számára fontos, itt rendezték Magyarország első válogatott futball mérkőzését is.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal még nem kapta meg a levelet - tudta meg az [origo] Varga Kálmán titkárságán. "A levél az első lépés. Ha sikerül elérni a műemléki védettséget, akkor egy korszerűsítési tervet is le fogunk tenni az asztalra, hogy lássák: nem csak hőzöngeni tudunk" - ígérte Kürti Gábor, a Hajtás Pajtás ügyvezető igazgatója. A biciklisek azt szeretnék, hogy a Millenárisból budapesti kerékpáros központ legyen, hiszen ilyenek nyugaton is a helyi velodrómok köré szerveződnek.

Forrás: sportkozpontok.hu
Millenáris Sporttelep

A civilek biciklis központot szeretnének

A központban a civilek szerint rendszeres pályakerékpár-versenyeket rendezhetnének újra, kerékpáros és más sport és civil szervezetek kaphatnának helyet, iskolás, óvodás csoportok látogathatnák rendszeresen, hogy itt megtanítsák őket biciklizni, BMX-pálya létesülhetne, kerékpármúzem nyílhatna. Lennének még biciklis kocsmák, kerékpárboltok, szerelőműhelyek, a turisták biciklit bérelhetnének és információhoz juthatnának, sőt spinning és fittnes központ is alakulhatna. "A telken egyébként még rengeteg hely van, akár a szálloda is megépülhetne" - jegyezte meg Kürti Gábor.

Az elképzeléseket vállalkozói forrásokból finanszíroznák. "Ennek el kell tartania magát, de annyit sosem fog hozni, mintha eladnák a területet" - fogalmazott László János. A telek, ahol a Millenáris fekszik, meglehetősen értékes, hiszen nagysága fél városligetnyi, jó a megközelíthetősége és közel van a városközponthoz.

"A buldózerek elé fekszünk"

"A kerékpárosok nem engedik lebontani, a végsőkig el fogunk menni. Körbeálljuk a kerékpárpályát tízezren, én erre abszolút fel vagyok készülve, de reméljük, hogy a dolog eddig nem fog eljutni" - mondta a Magyar Kerékpárosklub vezetője, és nem ő az egyetlen elszánt tiltakozó. "Mi a buldózerek elé fekszünk" - jelentette ki egy fiatal biciklis az  [origo]-nak, aki úgy látja: a lebontási terv "a magyar kerékpárosok arculverése".

Az épület jelenleg elhanyagolt állapotban van. A pálya 12 méterrel hosszabb, mint az európai szabvány, ezért egyelőre nem lehet itt nemzetközi versenyeket tartani, de László János szerint a probléma átépítéssel könnyen megoldható lenne. Magyar versenyek és edzések viszont folynak a Millenárisban.

A lebontás ellen szervezett szerdai demonstráció este hat órakor kezdődik. A biciklisek a Felvonulási téren gyülekeznek, onnan vonulnak át az egy kilométerre fekvő sportpályához. A szervezők között van a Critical Mass is, amelynek legutóbbi, április 22-i tömegrendezvényén 32 ezren kerekeztek egyszerre. A biciklis szervezet azt ígéri a résztvevőknek, hogy csoportkép készül a demonstráción, amelyet majd kiállítanak a pályán a kanyar legmeredekebb részén. 

Janecskó Kata

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK