Elnézést kért az Opera főigazgatója egy újságírótól

2006.05.25. 16:15

Elnézést kért Hegyi Árpád Jutocsa, az Operaház főigazgatója attól az újságírótól, akitől megvonta a szót egy sajtótájékoztatón. Hegyi szerint az intézmény modernizációja miatti feszült helyzet nehezíti a "pillanatnyi személyes kommunikációt".

Levélben kért elnézést Hegyi Árpád Jutocsa, a Magyar Állami Operaház főigazgatója László Zsuzsa újságírótól, akitől az Opera vezetője egy, a hét elején tartott operaházi sajtótájékoztatón megvonta a szót. A levelet csütörtökön hozta nyilvánosságra a főigazgató.

"A sajtótájékoztatón úgy éreztem, hogy ön nem kérdezett, inkább a véleményét közölte. Utólag elemezve az eseményt valószínűleg félreértelmeztem a helyzetet. Ennek oka, hogy a Magyar Állami Operaházban zajló modernizációt előkészítő folyamatok esetenként olyan feszült helyzetet eredményeznek, amelyek nehezítik a pillanatnyi személyes kommunikációt" - olvasható a levélben.

Hegyi Árpád Jutocsa a levélben hozzáteszi, hogy nem akarta megvonni az újságírótól a szót, mindössze az eseményt szerette volna lezárni, mivel úgy érezte, hogy már tájékoztatta a sajtótájékoztatón megjelenteket az Opera modernizációs programjáról.

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) etikai bizottsága példátlannak nevezte a hétfői sajtóértekezleten történteket. A testület szerint az Opera főigazgatója megsértette a sajtószabadság elveit azzal, hogy sajtótájékoztatóján félbeszakította az újságírót, megvonta tőle a szót, és bezárta a rendezvényt - közölte a szervezet kedden. A sajtótörvény szerint a tájékoztatással hivatásszerűen foglalkozó újságíró jogosult kérdezni bárkitől, aki közérdekű információ birtokosa, és ő köteles a válaszadásra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK