Aláírták a koalíciós megállapodást

2006.05.29. 10:52

Hivatalosan is megkötötte a koalíciós kormányzásról szóló megállapodást az MSZP és az SZDSZ, és egyben megismételték, hogy elkötelezettek a nagy reformok mellett. A három SZDSZ-es miniszteren kívül egyelőre továbbra sem tudni hivatalosan, kik lesznek tagjai a koalíciós kormánynak. A kivétel Gráf József agrárminiszter, akit már megerősített posztján Gyurcsány.

"A második Gyurcsány-kormány nemzeti kormány lesz" - mondta az aláírást követően Gyurcsány Ferenc. A koalíciós megállapodást Gyurcsány mellett Hiller István, a Magyar Szocialista Párt és Kuncze Gábor, a Szabad Demokraták Szövetsége elnöke írta alá a Parlamentben.

Hiller István és Kuncze Gábor egyaránt jó kompromisszumként értékelte a koalíciós megállapodást, kiemelve, hogy az MSZP és az SZDSZ elkötelezett a reformok mellett.

A szabad demokraták küldöttgyűlése vasárnap adta jóváhagyását a koalíciókötéshez, az MSZP pedig már május 20-i kongresszusán áldását adta a megállapodáshoz. A kormányprogramot még ma benyújtják a parlament elé, amely kedden tárgyal róla.

A kormánytagok névsorát várhatóan a hét második felében ismertetik, bár az SZDSZ-es miniszterek nevét (Kóka János gazdasági, Molnár Lajos egészségügyi, Persányi Miklós környezetvédelmi) már a múlt pénteken nyilvánosságra hozták.

Gyurcsány Ferenc a koalíciós megállapodás hétfői aláírásakor csak annyit erősített meg a a többi tárca vezetését illetően korábban kiszivárgott hírek közül, hogy Gráf József marad a mezőgazdasági miniszter. Gyurcsány annyit közölt még, hogy a koalíciós pártok közötti koordinációt eddig is ellátó szabad demokrata Horn Gábor marad a helyén.

"Az elkövetkezendő években kiemelt jelentőségű a Nemzeti Fejlesztési Terv és annak keretében a Magyarország rendelkezésére álló európai uniós pályázatok koordinálása. Ennek érdekében a kormány létrehozza a Nemzeti Fejlesztési Tanácsot. A testület elnöke a miniszterelnök; tagjait a miniszterelnök, alelnökét a koalíciós partner jelöli" - derül ki a szövegből. Kuncze Gábor már korábban jelezte: Magyar Bálint tölti majd be ezt a tisztséget.

A kormány június 9-én alakul meg a hivatalos menetrend szerint. Június közepén pedig benyújtják a tervezett átfogó reformok első törvénycsomagját.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK