Tanácsadóként segíthetik a volt miniszterelnökök a jelenlegi kormányzatot egy pár napja életbe lépett kormányhatározat értelmében. Az utazó nagykövetként eddig is a kormánynak dolgozó Medgyessy Péter már felkérést is kapott az új tisztségre, de a Kormányszóvivői Iroda szerint más személyben - így Orbán Viktorban és Horn Gyulában - egyelőre nem gondolkodnak.

Új tanácsadói tisztséget teremtett egy kormányhatározat: ezentúl a korábbi miniszterelnökök felkérhetők arra, hogy tanácsokkal segítsék az éppen kormányzó miniszterelnököt és minisztereit. A határozat szerint erre a lehetőségre azért van szükség, hogy a korábbi kormányfők "sokoldalú tapasztalatai hasznosulhassanak" az ország irányításában.

A rendelkezés szerint különösen hasznosnak tartják ezeket a felhalmozott tapasztalatokat a jelentősebb társadalmi, gazdasági, valamint külpolitikai döntések előkészítésénél. A tanácsadói poszt betöltése felkérés alapján történik, mégpedig határozott időre: az ex-miniszterelnökök tanácsadói működése legfeljebb a kormány megbízatásának idejéig tarthat.

Medgyessy Péter, aki eddig rendkívüli és meghatalmazott nagykövetként segítette a kormányzatot, már felkérést kapott a tanácsadói poszt betöltésére, amelynek keretében ugyanazt a munkát végezné továbbra is - értesült az [origo] a Kormányszóvivői Irodától.

A hivatal tájékoztatása szerint a kormányhatározat célja, hogy - az államreform következtében lezajló kormányzati átalakítással párhuzamosan - általánosságban meglegyen a lehetőség arra, hogy a korábbi miniszterelnökök tanácsadókká váljanak. Ugyanakkor más személyben egyelőre nem gondolkodnak. "Nincs tervben Orbán Viktor vagy Horn Gyula tanácsadóként való bevonása a kormányzat munkájába" - tájékoztatott a Kormányszóvivői Iroda.

Gergely Zsófia