Nyomoznak a Király utcai ház ügyében

2006.05.29. 12:09

Az ügyészség utasítására nyomoznak a Király utca 40. alatti épület megrongálása ügyében. Az épület ügyében a feljelentést városvédők februári sorozatos akciói, tüntetései után tette három magánszemély. A nyomozás - melynek várhatóan a héten lesz eredménye - a Hild József tervezte épület körül a bontást ellenző civilek és az önkormányzat közötti vita újabb epizódja.

"A Hild-ház körüli bontási problémák és a februári városvédő akciók nyomán három jogász tett feljelentést az ügyészségen" - mondta el az [origo]-nak Marinov Péter, az ÓVÁS! városvédő egyesület aktivistája. A jogászok műemlék szándékos rongálása miatt tettek feljelentést. A Hild-ház ugyanis műemléki környezetben és világörökségi zónában van.

Marinov elmondása szerint a VI. kerületi rendőrség az ügyben először nem akart nyomozásba kezdeni: úgy vélték, a szándékosság nem állapítható meg. A feljelentők panaszt emeltek az ügyészségen, amely utasította a rendőrséget a nyomozásra. "Ha alapos a gyanú a rongálásra, meg kell állapítani a tettes kilétét" - fogalmazott Marinov Péter, aki szerint "a tettes viszonylag könnyen előkeríthető".

Schőn Péter, a BRFK szóvivője az [origo]-nak megerősítette a nyomozás tényét, és közölte: eredmény a héten várható. "Az eljárást ügyészségi felügyelet mellett folytatja le a rendőrség" - mondta. Kérdésünkre elmondta: a műemlék megrongálásának bűntette három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Megpróbálták lebontani

Fotó: Fábián Évi
... és kívülről

A Hild József által 1844-ben tervezett, klasszicista stílusú VI. kerületi épület bontását februárban kezdték meg. A tulajdonos a VI. kerületi önkormányzat. Civil szervezetek erőteljesen tiltakoztak a bontás ellen, Bozóki András kulturális miniszter nyílt levélben kérte az épület megkímélését, és Demszky Gábor főpolgármester is tiltakozott.

A bontási engedélyt végül felfüggesztette az ügyészség. Az indoklás szerint az engedélyt a VII. kerület csak azután adhatta volna ki, hogy megkérdezte a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalt (KÖH). A KÖH ugyanis az illetékes szakhatóság, mert bár az épület nem műemlék, de műemlék épület szomszédságában van. A KÖH sokáig nem is tudott a bontási engedélyről.

A bontás azonban civil szervezetek, köztük az ÓVÁS! és a Védegylet szerint az ügyészség lépése ellenére nem állt le, csak március elején. A rendőrségen ennek nyomán tett feljelentést a három jogász. Az önkormányzat arra hivatkozott, hogy nem kapták meg a bontás felfüggesztéséről szóló határozatot, ráadásul szerintük a Hild-ház életveszélyes állapotban van.

Wirth Zsuzsanna

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK