Visszalőhettek volna a biztonsági őrök a rablóra a szerdai bankrablásnál, erre feljogosítják őket a törvények - tudtuk meg a vagyonvédelmi kamara munkatársától. A bankok védelmének szigorítását a rendőrség és a bankszövetség is szorgalmazza, a rendőrség a bankok körüli járőrözést sűrítené, a bankszövetség pedig egy korszerűbb jogszabályt készítene elő.

Új biztonsági stratégiát vezetne be a rendőrség a szerdai bankrabláshoz hasonló esetek elkerülésére - mondta az [origo]-nak Schőn Péter, a BRFK kommunikációs osztályának vezetője. A rendőrség korábban is tárgyalt a pénzintézetekkel egy olyan rendszer kialakításáról, amellyel csökkenthetik a bűncselekmények számát, a mostani bankrablás miatt pedig újra folytatják az egyeztetéseket. Schőn példaként említette, hogy módosíthatnának egyes járőrútvonalakat, de hangsúlyozta, hogy a végleges javaslatukat csak a következő napokban alakítják ki.

A bankbiztonsági filozófia az, hogy az első és legfontosabb az emberek, az ügyfelek védelme, és az érték csak másodlagos. A banki alkalmazottakat is úgy képzik ki, hogy ha támadás ér egy fiókot, akkor arra kell törekedni, hogy a rabló minél előbb hagyja el az ügyfélteret, ahol veszélyezteti az ügyfeleket.

A biztonsági eszközök is jórészt a megelőzést szolgálják, illetve azt, hogy a rablót később könnyen el lehessen fogni. Jelenleg egy viszonylag régi, körülbelül 10 éves bankbiztonsági jogszabály van életben, azonban a bankok önkéntes alapon az ebben foglaltaknál lényegesen szigorúbb feltételeket érvényesítenek - mondta Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára.

Általános gyakorlat például a videokamerás rendszer alkalmazása, amely ma már jóval korszerűbb, mint a móri bankrablás idején volt. A riasztás, a rendőrséggel való kapcsolattartás is sokat fejlődött, és általánossá vált a biztonsági szolgálatok alkalmazása. A biztonságot célozza az a technika, hogy viszonylag kevés készpénz érhető el, olyan trezorok találhatók a bankfiókokban, amelyek pillanatzárasak, automatikusan bezáródnak.

Néhány éve előkészítés alatt állt egy korszerűbb jogszabály is, amely végül lekerült a napirendről, a bankszövetség főtitkára szerint a kormányzat elfeledkezett róla, pedig a bankok is szorgalmazták. Ennek ellenére a tervezetet továbbra is napirenden tartja a szövetség bankbiztonsági munkacsoportja.

A rendőrség tájékoztatása szerint tavaly 11 bankrablás történt, és körülbelül az esetek háromnegyedében sikerült elfogni a tettest. Nyers Rezső úgy tudja, Magyarország a bankrablások számát tekintve az Európai Unió kevésbé veszélyeztetett országai között található, több ilyen bűncselekmény történik például Olaszországban, Franciaországban vagy Belgiumban. "A személyi sérüléssel járó esetek száma minimális, de sajnos itt egy eset is sok, és a közvéleményt joggal sokkolja" - jelentette ki a főtitkár.

Az őrök rálőhettek volna a rablóra

"A bankrablásokra nem lehet felkészülni, csak általánosságban" - magyarázta egy személy- és vagyonőri tanfolyamokat szervező cég munkatársa az [origo]-nak. Szerinte csaknem lehetetlen a pontos körülmények ismerete nélkül eldönteni, hogy követtek-e el szakmai hibát a biztonsági őrök, vagy mit kellett volna másképp csinálniuk. Az eset megítéléséhez szerinte tudni kellene, hogy a rabló kivel és mennyi ideig tárgyalt, kire lőtt először, ki hol állt.

Tény viszont, hogy amint elővette a fenyegetőző rabló a fegyvert, és arról látszott, hogy nem nyilvánvalóan játékpisztoly, az őrök rálőhettek volna az elkövetőre, akár meg is ölhették volna. "Ha azzal fenyegetnek, hogy lelőnek, és ez reálisnak látszik, az már jogos védelmi helyzetet alapoz meg" - ismertette a jogszabályt az [origo]-val Szövényi György, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói  Szakmai Kamara felügyelőbizottságának az elnöke. A vagyonőrnek - ahogy bárki másnak -, élet elleni támadás esetén joga van élet elleni módon védekezni. Szövényi elmondta: nincs olyan szabály - még íratlan sem -, hogy ilyen esetben lehetőleg csak ártalmatlanítani kellene a rablót, le is lehet lőni. A tanfolyamszervező cég munkatársa ugyanakkor azt állította: ők azt tanítják, hogy ilyenkor jobb csak végtagra célozni.

A bank dolgozóinak pszichoterápiára lehet szükségük

Fotó: Fábián Évi

"Akik jelen vannak egy bankrablásnál, azokat rendszerint sokkoló hatás szokta érni. Az alkalmazottakat nagyon megterheli pszichésen egy ilyen esemény, és emiatt pszichoterápiára szorulnak" - tudtuk meg Münnich Iván kriminálpszichológustól. A szakértő tud olyan tanúról, aki évekig nem tudott szabadulni a sokkoló élménytől, sokan pedig elhagyják a szakmájukat, hogy többé ne kerülhessenek ilyen helyzetbe.

A kirabolt bankfiók dolgozóit már meghallgatták, de az ügyben egyelőre nincs új fejlemény - nyilatkozta csütörtökön a szerdai bankrablásról Schőn Péter, a BRFK kommunikációs osztályának osztályvezetője. A bankban meglőtt biztonsági őrök állapotáról az Árpád Kórház intenzív osztályán a család kérésére nem nyilatkoztak, de annyit megtudtunk, hogy már csak az egyikük fekszik ott, társát egy másik osztályon ápolják.

A rendőrség egymillió forintos jutalmat tűzött ki a nyomravezetőnek, az eddig érkezett bejelentések egyike sem bizonyult jó információnak. Schőn szerint ez nem a nyomozás látványos időszaka, jelenleg az adatgyűjtés folyik, hiszen az elsődleges feladat az elkövető kézre kerítése. "A biztonsági őrök felelősségéről még korai lenne következtetéseket levonni" - mondta.

"A bank biztonságtechnikai rendszereit igyekszik folyamatosan a megfelelő színvonalon tartani, a most kirabolt bankfiókban is megvoltak a törvényben előírt biztonsági feltételek" - mondta az [origo]-nak a K&H Bank kommunikációs munkatársa. 

Janecskó Kata - Visnovitz Péter