Idén is nőtt a fertőzött kullancsok száma, szinte minden ötödik kullancs terjeszt valamilyen betegséget. A Kullancsszövetség csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy idén is megszervezi az országos kullancsgyűjtő akcióját, amelynek során megvizsgálják a szervezetbe jutott élősködőket. Tapasztalataik szerint a kullancsveszélyre figyelmeztető táblákat hiába helyezték ki, ezek jelentős részét ellopják.

Az ország egész területén - főként az erdős, gyepes területeken - elszaporodtak a kullancsok, amelyek egy része fertőző. A Kullancsszövetség idén is megtartja kullancsgyűjtő akcióját, amelynek során az emberekből eltávolított, postán beküldött rovarokat megvizsgálják, nem fertőzőek-e.

A szövetség az ország nagyobb gyógyszertáraiba már eljuttatta a díjmentesen átvehető kullancsbeküldő szetteket, az ezekben visszaküldött élősködők analizálásáért azonban több ezer forintot kell fizetni. A vizsgálati eredményt a Kullancsszövetség a honlapján teszi közzé, ahol a kód alapján tudja magát beazonosítani a beküldő személy.

A Kullancsszövetség tájékoztatása szerint rendszeresen ellopják a kullancsveszélyre figyelmeztető táblákat. A fokozottan veszélyes területek határaira ugyanis "Kullancsveszély" feliratú, piros, veszélyt jelző háromszög alapú táblákat helyeztek ki. A táblák ellenőrzésekor a szövetség munkatársai azt tapasztalták, hogy a lakosságot figyelmeztető fémtáblák csaknem 40 százaléka tűnt el.

A szövetségnek az is célja, hogy az eddigi tudományos eredményeket kiegészítve teljes képet adjon a magyarországi kullancsfajok előfordulására és fertőzöttségére vonatkozóan. Ezért az elmúlt hónapokban állatorvosok segítségével az ország számos, még fel nem térképezett területéről gyűjtöttek be kutyákról származó kullancsmintákat is.