A fiatalok kalandvágyának tudják be a kamaszok eltűnését, ezért sokszor nem is keresik őket, a bejelentett esetekre pedig kevés embert tud mozgósítani a rendőrség. Pedig a kamaszok eltűnése különösen veszélyes lehet, a személyivel rendelkező tizenévesek ugyanis akadály nélkül szökhetnek vagy hurcolhatók külföldre, ahol könnyen szexuális kizsákmányolás áldozataivá válhatnak. Az Európai Bizottság júliusra stratégiát dolgoz ki védelmükre.

A 14 és 18 év közötti eltűntek helyzete azért különösen veszélyes, mert a rendőrség nem mindig veszi nyilvántartásba a kamaszok eltűnését. Ilyenkor ugyanis - hacsak nincsenek bűntényre utaló nyomok - szabálysértési ügynek számít az eltűnés, és emiatt korlátozottak a rendőrök eszközei. "A statisztikák alapján - joggal - azt szokták feltételezni egy eltűnt tizennégy éven felüliről, hogy kalandra vágyott. Általában kevés a nyom, kevés az erre állítható rendőr, így nem mindig tudnak nagy erőket fordítani az ilyesmire" - mondta az eltűnt gyerekekkel is foglalkozó Kék Vonal munkatársa, Kerpel Éva az [origo]-nak.

Azok a gyerekek vannak igazán veszélyben, akiket eleve nem keresnek, mondván, "máskor is volt már ilyen", vagy azt hiszik, a másik szülőhöz szökött a gyerek. Ezen kívül "van az a réteg, ahol adják-veszik a gyerekeket, eladják akár külföldre is, ezek sem jutnak el a rendőrségi bejelentésig" - mondta Kerpel Éva. Ide tartozhatnak például azok, akik fekete munkát vállalnak külföldön, és emiatt a családjuk is fedezi őket.

A rendőrségen bejelentett gyerekeltűnések száma 8775 volt tavaly Magyarországon, tudtuk meg a rendőrségtől - ez az összes 18 év alatti fiatalra vonatkozó szám. A gyerekek legnagyobb része intézetekből tűnik el, és az eltűntek kilencven százaléka egy-két napon belül előkerül: hazamegy magától vagy megtalálják - ezek azok az esetek, amelyek bekerülnek a rendőrségi nyilvántartásba.

A tizennégy évesek már külföldre is szökhetnek

Nemrégiben történt az eset, amikor egy tizenhat éves magyar lány elszökött csoportjától egy osztálykiránduláson, egy külföldi kikötővárosban. "Veszélyesen hosszú idő, tizenhat óra múlva találták meg" - mesélt egy szerencsés véget érő esetet az [origo]-nak a Kék Vonal munkatársa.

Ekkor jól sikerült az EU-s civil szervezetek közötti együttműködés. Amikor a lány eltűnéséről tudomást szerzett a kinti partneriskola, riasztotta a rendőrséget és a civileket. Egy órán belül több száz ember kereste a lányt a kikötőkben, aki megijedt valamitől és elbújt éjszakára, így csak másnap találták meg. Addigra már találtak magyarul beszélő pszichológust is. Közben a Kék Vonal munkacsoportja a lány szüleivel tartotta a kapcsolatot.

Nem minden eset végződik azonban ilyen szerencsésen, egységes statisztika pedig nincs az eltűnt gyerekekről. Nagyon sok eltűnésre nem is derül fény. A nemzetközi együttműködés mára különösen fontossá vált, hiszen tizennégy éves kortól személyi igazolványt kapnak a gyerekek, amellyel az EU-s határokat át lehet lépni. "Így csak rajtuk múlik, hogy elhagyják-e az országot" - mondta Kerpel Éva. "A legtöbbször azonban látszik rajtuk, hogy kiszolgáltatottak, és nagyon könnyen áldozatul esnek" - tette hozzá.

Kelet-Európából szállítják a gyerekprostituáltakat

Európában nagyon gyakoriak az eltűnéses esetek. Olaszországban és Angliában az utóbbi tíz évben jelentősen nőtt a tizennyolc év alatti kelet-európai prostituáltak száma. Olaszországban is sok magyar lányt találnak. A gyerekprostitúció szorosan összefügg a gyermekek eltűnésével, a hatóságok azonban kénytelenek ezeket külön kezelni: előbbi ugyanis büntetőügy, míg a gyerekek eltűnése, -szökése nem.

A gyerekprostituáltak jó része Kelet-Európából kerül nyugatra. Az erre szakosodott bűnözők az interneten keresztül adják-veszik a gyerekeket. Többségük ukrán vagy orosz. Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország tipikus tranzitország, de innen is adnak el kiskorúakat nyugatra.

Fotó: MTI
Egyedül kóborolnak (képünk illusztráció)

Bár a többség lány, szép számmal vannak fiúk is a nyugatra vitt gyerekek között. Nyugat-Európán kívül visznek gyerekprostituáltakat Törökországba, Ciprusra, Japánba, Kanadába, Ausztráliába, Izraelbe és Dél-Afrikába is.

Egységes nyilvántartás kell

Az Európai Bizottság júliusig stratégiát készíttet, amely a gyerekjogok érvényesítésére vonatkozik. Ennek egyik legfontosabb része az eltűnt és szexuálisan kihasznált gyerekek megmentése és az áldozattá válás megelőzése. A stratégia valószínűleg ezzel kapcsolatban előírja egy egységes EU-s nyilvántartási rendszer kiépítését. Le kell fektetni például azt, hogy pontosan ki számít eltűnt gyereknek, mennyi idő után zárják le az ilyen ügyeket.

Erősíteni kell a civil szervezetek és a hatóságok közötti együttműködést, és ajánlásokat kell kidolgozni arra, hogy milyen módszerrel hangolják össze a keresést és a megegyezést. Létre kell hozni egy négy számjegyű, huszonnégy órán át hívható krízisvonalat, és szükség van egy erős hálózatra is, amely gyors lépéseket tesz lehetővé, ha országok közötti együttműködésre van szükség egy-egy eltűnt gyerek keresésében - így határozza meg az Európai Bizottság a stratégia ide vonatkozó alapelveit.

Wirth Zsuzsanna