Baromfipestises tyúkokat találtak két faluban

2006.06.02. 12:56

Baromfipestis gyanúja merült fel két csongrád megyei faluban, de a fertőzés terjedését sikerült óvintézkedésekkel megakadályozni. A fertőzött madarakat elpusztították, a két település teljes állatállományát átvizsgálták. A baromfipestis - a madárinfluenzával ellentétben - emberre nem veszélyes, de komoly gazdasági károkat okozhat.

"Két település, Röszke és Kübekháza két-két kistermelőjénél találtak a múlt héten baromfipestissel fertőzött állatokat" - mondta az [origo]-nak dr. Szigeti Sándor, a Csongrád megyei főállatorvos. Az elpusztított madarakat még vizsgálják az Országos Állategészségügyi Intézetben, de már valószínűsíthető, hogy a baromfipestis három változata közül a gyengébb fertőzésről van szó" - tette hozzá.

"A baromfipestis - a madárinfluenzával ellentétben - emberre egyáltalán nem veszélyes, viszont komoly gazdasági károkat okozhat, ha az állatállományban elterjed" - mondta a megyei főállatorvos. "A romániai események miatt kell nekünk is óvatosnak lennünk, ezért is tettük meg azonnal a szükséges óvintézkedéseket: a termelői udvarokat fertőtlenítettük, 10 kilométeres körzetben a teljes állatállományt megszűrtük. Nem találtunk további fertőzött madarakat, ami azt jelenti, hogy sikerült megakadályozni a baromfipestis terjedését" - tette hozzá dr. Szigeti Sándor. A főállatorvos azt is elmondta: Romániában gyakori a baromfipestis, sokszor pedig tévesen ezeket az eseteket is madárinfluenzaként tűntették fel.

Röszke polgármestere, Magyari László az [origo]-nak megerősítette, hogy valóban két háznál találtak a településen fertőzött állatokat. "Nincs nálunk pánik, mindent átvizsgáltak az állatorvosok" - tette hozzá. Kübekháza polgármestere nem kívánt nyilatkozni, mint mondta: "Tíz tyúk megdöglött, ezt nem kell felfújni".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK