Kiss: a kormány átírja kampányígéreteit

2006.06.02. 7:45

A kormány változtat választási kampányígéretein, és átírja az adó- és járulékprogramokat. Erről  Kiss Péter ügyvezető kancelláriaminiszter beszélt a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában péntek reggel.

A politikus világossá tette, hogy mindez a lakosság és a gazdálkodók nagyobb megterhelésével jár. Kiss Péter ugyanakkor azt is elmondta, hogy a nyugdíjak felzárkóztatásának és a minimálbér emelésének hároméves programja megmarad.

A kormány napokon belül "előáll a farbával", június nyolcadikán és kilencedikén megvitatják a kormányprogramot a Parlamentben, tizedikén pedig az Országos Érdekegyeztető Tanács ülése elé kerül minden részlet - közölte a politikus.

A riporter többször is rákérdezett, hogy az elmúlt másfél hónapban miért változtattak a választási ígéreteken, mikor döntötték el, hogy nem folytatódik az adócsökkentés, de a kérdésre a miniszter egyenes választ nem adott. Kiss Péter annyit mondott, hogy nem akarják halasztgatni a "egyensúlyosabb" gazdaság kialakítását, s most minden intézkedést ennek a célnak rendelnek alá.

Lesz-e szeptemberben adóemelés? - kérdezte vendégét a riporter. Kiss Péter így válaszolt: "Azt gondolom, hogy két ágon lehet az egyensúlyt megteremteni. Az egyensúly egyik része az az állam és a közszférának a közszolgáltatásokra szánt kiadások, tehát a hivatalokra szánt kiadások csökkentése. Ez egy nagyon nehéz program lesz. Másik oldalról meg bizonyos bevételeknek a növelése. (...) Azt hiszem, hogy ma annyit lehet elmondani, hogy ez nyilvánvaló módon ennek az adó- és járulékprogramnak az átírását is jelenti, és nagyobb tehervállalást jelent a gazdálkodók és a lakosság részéről is."

A vezető szocialista politikus arról is beszélt, hogy régebben, a kormányváltások idején, az új vezetés mindig információgyűjtéssel kezdte tevékenységét, és őszig nem dolgozott ki új törvényeket. Most viszont az előkészítő munkákkal megtakarítottak három hónapot, és már a jövő héten készen állnak 12-15 új törvénytervezet benyújtására.

A hosszabb távú tervekről szólva Kiss Péter azt tartotta a legfontosabbnak, hogy a költségvetési egyensúly megteremtésével "az ország visszanyerje döntési szuverenitását", és 2008-ra olyan helyzetbe kerüljön, mikor már nem a feltételektől, hanem saját döntésétől függ, hogy Magyarország 2010-ben csatlakozik-e az euróövezethez.

Gyurcsány Ferenc pénteken délelőtt mutatja be új kormányát. Saját szerepéről Kiss Péter annyit mondott, hogy ezen a bemutatáson "ő is ott lesz".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK