Megvan azoknak a kulturális alkotásoknak a listája, amelyek sikeresen pályáztak az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából nyújtott állami támogatásért. A Miniszterelnöki Hivatal idén csaknem 1,8 milliárd forintot oszt szét a győztes pályázók között.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójának megünneplésére 1,8 milliárdot szán idén a Miniszterelnöki Hivatal, amely az [origo]-hoz eljuttatta a kulturális pályázat győzteseinek listáját. A programsorozat keretében film, kiállítás, köztéri emlékmű, irodalmi mű, közművelődési rendezvény kategóriákban lehetett támogatásért pályázni.

A könyvek közül a Magyar Könyv Alapítvány által lebonyolított pályázaton 41 műnek ítélt oda a zsűri összesen közel tizenkilenc millió forint értékű támogatást. A győztesek sorában megtalálhatjuk például Kertész Ákos A Nap utcai fiúk című könyvét, valamint Kopácsi Sándor és Fejtő Ferenc 1956-ról szóló műveit is.

A támogatást kapott játékfilmek közt van Drabik János, Erdőss Pál Budakeszi srácok című filmje, valamint Zákonyi S. Tamás és Goda Krisztina Szabadság, szerelem című alkotása. Szomjas György és Rosta Katalin pedig az 1956, vagy a Nap utcai fiúk filmjükkel pályáztak eredményesen.

Az 56-os emlékév alkalmából számos képzőművészeti, iparművészeti és fotóművészeti kiállításra is sor kerül, ezek közül több mint negyven tárlat kapott pályázati támogatást.