Tovább árad a Tisza Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szakaszán; a sok eső miatt szombaton a Kraszna vízszintje is meghaladja a készültség elrendelését indokló magasságot - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság sajtóügyeletese az MTI-vel. A patakok is megáradtak, de senkit sem kellett kiköltöztetni.

A Tisza vásárosnaményi, záhonyi és tiszaberceli részén elsőfokú az árvízvédelmi készültség, a folyóba torkolló Lónyay-főcsatorna gátjainál is figyelőszolgálatot tartanak a vízügyi dolgozók - mondta Szamos Ferenc. Tiszabercelnél várhatóan a másodfokú készenlét magasságát is elérni majd az árhullám. A Lónyay-főcsatornán a Tisza visszaduzzasztó hatása is emeli a vízszintet, emiatt a gávavencsellői torkolati szakasztól - egészen a Nyíregyházával szomszédos Kótajig - elsőfokú készültséget kell fenntartani.

A Krasznán is folyamatosan nő az ár, a számítások szerint szombaton készültség bevezetésére lesz szükség a töltéseknél - közölte a helyettes sajtóreferens. A Szamoson és a Túron kisebb az árhullám, ott a készenléti színt alatt marad a víz magassága. Az utóbbi 24 órában a belvíz által elöntött terület 9000 hektárról 12 500 hektárra nőtt Szabolcsban. A Rétközben, Kisvárdától egészen Tiszabercelig, illetve az Ecsedi-láp környékén másodfokú a belvízvédelmi készültség.

A sok eső miatt több patak is megáradt az országban, néhány helyen jelenleg is tart a védekezés, de a településekről senkit sem kellett kiköltöztetni. Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Bács-Kiskun megyéből a hajnali órákig összesen százötven riasztás érkezett a tűzoltókhoz víz- és viharkárok miatt - mondta Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője.

A Nógrád megyei Mátrakeresztesen a Csörgő patak medre telt meg, a házakat homokzsákokkal kellett megvédeni. Borsodban a Bükkből lefolyó víz fenyegetett házakat Tardonán, a veszély már megszűnt - közölte a szóvivő. Ez utóbbi megyében, Bükkaranyoson mintegy nyolcvan házat veszélyeztet az ár.

Diósgyőr-Ómassa és Alsóhámor térségében, a Szinva és a Garadna patak mentén szintén homokzsákokból épül gát. Teherautókkal hordják a homokot a helyszínre, ahol négy rakodógéppel negyvenkét tűzoltó és huszonöt közmunkás segít az árvízi védekezésben - közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője, Rétközi Ferenc.

Péntek éjjel Bükkaranyoson és Tardonánál is folyamatosan védekeztek a hegyről lezúduló víz ellen, ott reggelre megszűnt a veszély, sikerült megvédeni a lakóépületeket. Rétközi Ferenc elmondta, hogy a veszélyeztetett  helyszíneken összesen 217 épület található, amelyeket fenyegetett és veszélyeztet az áradat, de egyelőre egyik házba sem tört be a víz, és nem mosta el a lillafüredi kisvasút töltését sem.

Az áradat jelentős része levonulóban van, a Garadna vize a Szinva patakba ömlik, jelenleg a torkolatnál erősítik  a védvonalakat a szakemberek. A községekből senkit sem kellett kitelepíteni - mondta az igazgató.