Számok helyett nyelvtudásáról beszélt Veres

2006.06.06. 17:06

A sokat hangoztatott nagy reformokról parlamenti bizottsági meghallgatásukon sem árultak el részleteket a hamarosan megalakuló új kormány miniszterjelöltjei. Nagy érdeklődés övezte a leendő külügyminiszter, Göncz Kinga meghallgatását, az egészségügyi tárca élére érkező Molnár Lajossal a fideszes Mikola István zsörtölődött, Lamperth Mónika a kátyúk egységesítését ígérte, Veres Jánosról pedig kiderült, hogy angoltudását csak háttérbeszélgetéseknél kamatoztatja. Olvassa el az [origo] összefoglalóját a miniszterjelölti meghallgatásokról!

Ahogy a többi jelöltet, Veres Jánost, a Pénzügyminisztérium jelenlegi és leendő vezetőjének jelölését is a koalíciós pártok támogató szavazata, valamint az ellenzék elutasítása vagy tartózkodása mellett hagyták jóvá a költségvetési bizottságban.

A meghallgatás annak ellenére hosszúra nyúlt, hogy Veres nem kívánt részleteket elárulni a tervezett reformokkal kapcsolatban. A fideszes képviselők ezt firtató kérdésire úgy reagált, hogy konkrétumok csak azután válnak nyilvánossá, miután a kormány benyújtja első javaslatcsomagjait a parlamentnek. A tervezett reformokra konkrétumok nélkül utalt a múlt héten nyilvánosságra hozott kormányprogram is, amelyben az állt, hogy a belső államháztartás és a külső fizetési mérleg hiánya akkora méretet öltött, hogy "határozott és gyors" intézkedésekre van szükség.

Veres a bizottsági meghallgatáson annyit elárult, hogy támogatja a rendelőkbe csak beszélgetni járó betegek visszaszorítását célzó vizitdíj bevezetését. Erről ugyanakkor hivatalos döntés még nem született, bár az egészségügyi tárca várományosa, Molnár Lajos a napokban azt nyilatkozta, hogy van ilyen elképzelés.

A pénzügyi tárca várományosa elmondta: szigorú és határozott lépésekre van szükség a gazdasági stabilitáshoz, ebbe pedig az adókulcsok megváltoztatása is belefér. Ez várhatóan adóemelést jelent majd. Veres szerint reformra szorul többek között az államháztartás, az egészségügy, az oktatás és az önkormányzati rendszer is. A kormány a tervek szerint a maastrichti kritériumokat, vagyis az eurózónához való csatlakozás feltételeit a ciklus második felére teljesíti - tette hozzá a régi-új pénzügyminiszter, aki már nem beszélt arról a korábbi tervről, hogy 2010-re bevezetnék az eurót Magyarországon, igaz, ez a határidő már a kormányprogramban sem szerepelt, és több elemző szerint sem lett volna tartható.

Az ellenzéki képviselők firtatták Veres nyelvtudását is, és emlékeztettek arra, hogy egy néhány héttel ezelőtti nemzetközi konferencián magyarul szólalt fel. A szocialista politikus ezzel kapcsolatban elmondta: az angol nyelv egyre jobban megy neki, a külföldi politikusokkal angolul vagy németül kommunikál, de konferenciákon a jövőben is várhatóan magyarul fog felszólalni.

Azzal az áprilisi, szabolcsi polgármesterek előtt elhangzott kijelentésével kapcsolatban, miszerint a választási eredménytől függ, hogy mely települések kapnak majd támogatást Veres elmondta: a 12 éves parlamenti tapasztalata azt támasztja alá, hogy a támogatások elosztása függ attól, hogy milyen kormány van hatalmon.

Az azt firtató fideszes kérdésre, hogy milyen kapcsolata lesz a pénzügyminiszternek a stratégiaalkotással foglalkozó, az Államreform Bizottságot vezető Draskovics Tiborral, Veres elmondta: az újonnan felálló testület csak tanácsokat fog adni a kormánynak, Draskovics Tibor így nem lesz a pénzügyminiszter főnöke. Veres hozzátette: az új struktúra folytán létrejövő, nem kormánytag állami vezetőket (Államreform Bizottság - Draskovics Tibor, Fejlesztési Kabinet - Bajnai Gordon, Kormányzati Szolgáltató Központ - Szetey Gábor) nem kell misztifikálni, ráadásul ők nem lesznek alá-, fölérendeltségi viszonyban a kormánytagokkal. 

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK