Leváltásokat kérnek Orbántól helyi fideszesek

2006.06.06. 11:27

Nyílt levélben kérte Orbán Viktortól a választókerületi elnökök leváltását a Fidesz XIII. kerületi közgyűlése. A levélírók úgy érzik, a jelenlegi megbízottak nem képviselik a helyiek érdekeit. A Fidesz szóvivője szerint semmi különös nincs abban, hogy egy demokratikus párton belül többféle álláspont létezik személyi kérdésekben. Rétvári Bence, a levélírók által kifogásolt egyik politikus elmondta: a polgármester-jelölés miatt alakult ki a konfliktus a helyi szervezetben.

Orbán Viktor Fidesz-elnöknek címzett nyílt levelet írtak alá negyvenen a XIII. kerületi Fidesz közgyűlésén. A levélírók azt sérelmezik, hogy szerintük választókerületi elnökeik nem a helyiek érdekeit képviselik a Fidesz felsőbb fórumain.

A levélben azt kérik Orbántól, hogy ne a XIII. kerületi Fidesz tagságát váltsa le, hanem Angyalföld 19. számú választókerületi elnökét, Kosztolányi Dénest, aki egyébként Budapest Hegyvidék XII. Kerületi Önkormányzat Fidesz-MKDSZ frakcióvezetője. A levélírók azt is kérik a pártelnöktől, hogy a 20. számú választókerületbe kinevezett ugyancsak budai, XII. kerületi Rétvári Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség elnöke helyére nevezzen ki mást.

"Kérjük elnök urat, hogy kerületünkben élő, számunkra hiteles és fideszes meggyőződésű embert szíveskedjék kinevezni, akihez nap mint nap bizalommal fordulhatunk. A fent nevezett választókerületi elnökök nem az általunk eredetileg jelölt személyek. Őket kizárólag a Fidesz felső vezetésének kívánságát közvetítő helyi elnökünk kérésére, a béke és a nyugalom érdekében fogadtuk el" - olvasható a levélben.

Rétvári Bence az MTI-nek kedden elmondta: a polgármester-jelölés miatt alakult ki a konfliktus a helyi szervezetben. A levélírók ugyanis Weszelovszky Zoltán jelölését, mások pedig - köztük ő maga és Kosztolányi Dénes is - Gubicza Katalin jelölését támogatták.
   
Rétvári Bence tájékoztatása szerint a helyi elnökség nem járult hozzá a többes jelöléshez, ezért Kosztolányi Dénessel együtt az országos választmányhoz fordultak, amely nekik adott igazat, és nem fogadta el Weszelovszky Zoltán jelöltségét. "Jelenleg tehát nincs jelölt, az országos választmány határozatára várunk, amely megadja a további eljárási menetrendet" - fűzte hozzá a politikus.
    
Rétvári elmondta: az Orbán Viktornak címzett levelet a hétfői taggyűlésén ismertették, azonban azt gondolta, hogy először valóban a pártelnöknek küldik el. "Ezek szerint a sajtóval kezdték" - jegyezte meg Rétvári Bence, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a kerületi szervezet 227 tagja közül csak 40-en írták alá a levelet.
   
A kereszténydemokrata politikus internetes blogjában úgy fogalmazott: "belső ügyekről nyílt levélben üzengetni nem elegáns, ez rontja az őszi esélyeket".   Kiemelte, hogy a választókerületi elnökök kiválasztásakor a helyi tagság véleményét is figyelembe veszik, a végső döntést pedig a pártelnök hozza meg.
   
Weszelovszky Zoltán 1998-ban területi listán, 2002-ben pedig országos listán jutott a parlamentbe, a 19. választókerületben egyéniben mindkét alkalommal veszített az MSZP-s Szanyi Tiborral szemben. 2006-ban az országos lista 48. helyét kapta, ezzel azonban nem szerzett mandátumot. Kosztolányi Dénes a tavaszi választásokon a 19. választókerületben, Rétvári Bence pedig a 20. választókerületben indult, azonban egyikük sem szerzett mandátumot.

Szijjártó Péter, a Fidesz kommunikációs vezetője és szóvivője keddi sajtótájékoztatóján a levélre reagálva azt mondta: egy demokratikus pártban, amilyen a Fidesz, többfajta vélemény létezhet akár személyi kérdésekben is, s ebben semmi különös nincsen. 
   
Hozzátette: amint a levél megérkezik a pártelnökhöz, Orbán Viktor mérlegelni fogja az abban foglaltakat. Szijjártó közölte azt is, hogy a választókerületi elnökök kiválasztásakor a helyi tagság véleményét is figyelembe veszik, a végső döntést pedig a pártelnök hozza meg.

[origo] / MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK