Új díjakat nem szavaz meg a Fidesz

2006.06.06. 13:45

A Fidesz nemmel fog szavazni számos reformtervre, köztük az adóemelésre, az esetleges vizitdíjra és a tandíj bevezetésére - jelentette be Szijjártó Péter, a Fidesz kommunikációs vezetője kedden. Az ellenzéki párt frakcióvezetetője, Navracsics Tibor az új kormányzati rendszert bírálta, átláthatatlanabbnak, drágábbnak és kevésbé demokratikusnak tartja azt a korábbinál.

"A Fidesz természetesen minden adóemelés, minden vizitdíj és minden tandíj bevezetése ellen fog szavazni, úgy tűnik azonban, hogy Gyurcsány Ferenc tutira megy, és a parlamenti ellenzéket és magát a parlamentiséget is igyekszik kiiktatni egy intézményi reformmal" - fogalmazott a Fidesz kommunikációs vezetője, Szijjártó Péter keddi sajtóértkezletén, ahol Navracsics Tibor frakcióvezetővel közösen bírálta a kormányprogramot és az új kormányzati struktúrát.

A tandíj új formája, az utólagos képzési hozzájárulás szerepel a kormányprogramban, a vizitdíjról és a receptdíjról ugyanakkor még nem született hivatalos döntés, és ezeket az elképzeléseket nem tartalmazza a kormányprogram sem.

Szijjártó azt mondta, a kormányprogram és a koalíciós pártok választási ígéretei köszönőviszonyban sincsenek egymással, ugyanis az előbbiből az következik, hogy fizetős lesz az egészségügy és az oktatás. A szóvivő úgy látja: Gyurcsány Ferenc a parlament szerepét is igyekszik korlátozni az új kormányzati struktúrával, a kormányprogram pedig arról szól, hogy a második Gyurcsány-kormány hogyan fogja "értelmetlenül, minden ok nélkül és igazságtalanul újra megsarcolni az embereket".

Navracsics Tibor arról beszélt, hogy az új kormányzati struktúra a kijelölt kormányfő ígérete ellenére átláthatatlanabb, drágább és kevésbé demokratikus, mint az eddigi rendszer. Szerinte egy látványkormány jön létre, döntésektől megfosztott minisztériumokkal, valamint "két árnyékállamszerű képződménnyel": a Fejlesztési Kabinettel és az Államreform Bizottsággal.

"Az új rendszer átláthatatlan, mert nem tisztázott, hogy a két szervezetnek kik a tagjai és milyen javadalmazásban részesülnek, mi a hatásköre, milyen döntéseket hozhat és milyen kapcsolatban van a minisztériumokkal" - jelentette ki a frakcióvezető, aki szerint a parlamentáris demokrácia logikájának nem felel meg, hogy a két szervezet nem felelős az Országgyűlésnek, és olyan emberek - Draskovics Tibor, Bajnai Gordon - vezetik, akiket senki nem választott meg.

Navracsics szerint az új struktúra drágább is, hiszen hiába van csak 12 minisztérium, a többi testület működtetése több luxusautót, több titkárnőt, hivatali helyiséget és javadalmazást jelent majd.

"A rendszer kevésbé demokratikus, ellenkezőleg, még szélesebb zsákmányövezetet biztosít a politikusoknak, hiszen a közigazgatás felső-közép vezetői szintjétől felfelé mindent a politika ellenőriz majd" - fejtette ki véleményét a frakcióvezető. Hozzátette: a hírek szerint a kormány több ezer köztisztviselőt bocsát el, és rugalmassá kívánja tenni a köztisztviselői munkaviszony szabályozását, ami szintén azt teszi lehetővé, hogy akár politikai tisztogatás jegyében bocsássanak el tisztviselőket.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK