Szonda: elnökök vezetik a népszerűségi listát

2006.06.06. 7:30

A házelnök, a miniszterelnök és a köztársasági elnök vezeti a 22-es politikusi népszerűségi listát. A listára újonnan felkerült fideszes, illetve KDNP-s politikusok - Navracsics Tibor és Semjén Zsolt - a lista végén kezdtek - írja a Népszabadság.

Sorrendben a házelnök, a miniszterelnök és a köztársasági elnök áll a politikusok népszerűségi listájának első három helyén - olvasható a Népszabadságban a Szonda Ipsos felmérése alapján. A közvélemény-kutatás szerint Szili Katalin házelnöknek több mint egy éve nem volt ilyen magas - 59 százalékos - a rokonszenvmutatója. Gyurcsány Ferencnek és Sólyom Lászlónak egyaránt 56 pontja van. A pártelnökök közül a legjobban az SZDSZ-es Kuncze Gábor áll, ő az ötödik 50 ponttal, míg a szocialista Hiller István a nyolcadik 47 ponttal. Orbán Viktor 45 ponttal a 12. helyen áll.

A Fidesz most induló frakcióvezetői közül Semjén Zsolt ismertebb, a megkérdezettek 46 százaléknak ismerős, míg Navracsics Tibor csupán 34 százalékos ismertséggel rendelkezik. Pk ketten eddig nem szerepeltek a felmérésben. Utóbbi a 19. előbbi a 21. helyen kezd a 22-es politikusi toplistán.

Navracsics Tibor megítélése nem mutat társadalmi-demográfiai jellegzetességeket, pártállása erősebben meghatározó. A Fidesz-hívek körében 57, az MSZP-sek körében pedig meglehetősen alacsony, 25 pontos a népszerűsége. Az SZDSZ és MDF támogatói nem ennyire kritikusak: 43, illetve 41 pontot adtak neki. Semjén Zsolt megítélése ehhez hasonló, de az SZDSZ hívei számára ő a legellenszenvesebb - csak 14 pontot kapott tőlük. A bizonytalanok rokonszenvét is kevésbé nyerte el (32 pont), mint Navracsics (39 pont) - derül ki a Szonda Ipsos Népszabadságban közölt felméréséből.

KAPCSOLÓDÓ CIKK