Politikai súlyt akar adni a Honvédelmi Minisztériumnak Szekeres Imre. A tárca várományosa a szerdai bizottsági ülésén elmondta, hogy soha nem volt katona. Persányi Miklós miniszteri kinevezését az ellenzéki képviselők annak ellenére sem támogatták a környezetvédelmi bizottság szerdai ülésén, hogy szakmai felkészültségét kivétel nélkül elismerték. Gráf József, a régi-új földművelési miniszter pedig meghallgatásán közölte: távol tartaná Magyarországtól a génmódosított készítményeket

A több miniszterjelölthöz hasonlóan a honvédelmi tárca várományosa is jelezte, hogy lesznek leépítések. Szekeres Imre közölte: 650-ről 500-ra csökkenti a tárca dolgozóinak létszámát, a jelenlegi 108 szolgálati gépkocsinak csak a felét tartják meg, továbbá a több épületben működő minisztériumot egy, a Balaton utcai ingatlanban helyezik el. A politikus azt ígérte, szeptember 30-ig áttekinti a tárca vállalásainak és költségvetési lehetőségeinek összhangját, megszünteti a fölösleges háttérintézményeket, felülvizsgálja a minisztérium összes költségvetési szervét.

Szekeres Imre bevezetőjében arról beszélt, hogy a posztot felelősségteljes kihívásnak tartja, és menedzseri feladatként fogja fel a szaktárca vezetését. Mint mondta, politikai súlyt kíván adni a Honvédelmi Minisztériumnak, és modern, korszerű, expedíciós feladatokra is képes haderőt szeretne. Célja, hogy összhangba kerüljenek a nemzeti célok, a szövetségesi vállalások, valamint a pénzügyi lehetőségek. A jelölt korszerűsítést tervez a tárcánál, amelynek hatékonyabban, takarékosabban kell működnie.

A miniszterjelölt elmondta, hogy nem volt sorkatona, mert egyetem előtt még nem sorozták be, utána pedig létszámfölöttinek bizonyult. Szekeres Imre szerint miniszterként a szervezet működtetése a feladata, és a minisztériumban már meglévő szaktudásra fog támaszkodni, nem képzeli azt, hogy jobban ért a szakterülethez, mint az ott dolgozók. Megjegyezte: államtitkárként a stratégiai elemző központban biztonsági kérdésekkel is foglalkozott, valamint a NATO-csatlakozás tárgyalási folyamatában is részt vett frakcióvezetőként.

A kérdésekre adott válaszokból kiderült, hogy lényegi kérdéseken nem kíván változtatni Szekeres Imre: továbbra is mintegy ezer katona szolgál majd külföldi missziókban, és nem kívánja felülvizsgálni az önkéntes tartalékos rendszert valamilyen nemzetőrség felállítása érdekében. Azt viszont megvizsgálják, hogy integrálják-e a Rendőrtiszti Főiskolát és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemet.